Frissen Fejérből

2022.05.29. 11:17

Szívükben most is "Arévesek" - Építők Napja volt Fehérváron

A nagy múltú fehérvári építőipari vállalat, az ARÉV volt dolgozói, a cég megszűnése után évtizedekkel is őrzik annak emlékét, hagyományait. Ennek legfontosabb eseménye, az Építők Napja volt szombaton, ahol elismeréseket is átadtak.

S. Töttő Rita

Demeter Zsófia kapta a Kiss József Emlékérem egyikét az idei Építők Napján, melyet Kiss József családtagjától vehetett át

Forrás: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

A Székesfehérvári SzC Vörösmarty Mihály Technikum és Szakképző Iskola adott otthont szombaton az ARÉV Baráti Kör Egyesület rendezvényének, az Építők Napjának, melyen a nagy múltú fehérvári vállalat volt dolgozói töltöttek együtt egy napot, bográcsozással, beszélgetéssel, műsorokkal színesítve az eseményt.

- 1897. június 6-án, 7-én tartották a magyar építőmunkások első kongresszusát, ezért ezen időpont körül tartjuk az Építők Napját. 1903-ban alakult meg az Építőmunkások Országos Szövetsége, amely mozgalommá alakult, így régi hagyományai vannak annak, hogy ezen a napon a szakma közössége ünnepel – fogalmazott Kiss Lajos, az ARÉV Baráti Kör Egyesület elnöke a szombati rendezvényen, amely a kubikustól, a lakatoson keresztül az építészekig mindegyik szakma képviselőjének szól. - Az tart minket össze, hogy e vállalatnál dolgoztunk, ami 2003-ban sajnos megszűnt. Ám azóta is összejövünk, találkozunk, s összetartjuk, bővítjük a társaságot.

Forrás: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Az eseményen átadták a Kiss József Emlékérmeket, amely a baráti kör alapítójára, az ARÉV egykori vezérigazgatójára emlékezteti azóta is a tagokat. A család adta át az elismerést: idén Demeter Zsófia, a Szent István Király Múzeum egykori igazgatója vehette át az egyik emlékérmet, mert külsősként ugyan, de hosszú ideje segítette a baráti kör munkáját. „Szívében már ARÉV-es” – fogalmazott Kiss Lajos vele kapcsolatban, s elmondta: a témához kapcsolódó kötet és kiállítás is kapcsolódik a nevéhez.  A másik emlékérmet pedig Nagy János, a baráti kör elnökségi tagja kapta, aki pedig folyamatosan dolgozik a körben, a körért.

Az kép bal alsó ikonjára kattintva további fotók érhetők!

A másik két elismerés is olyan személyeknek járt, akik a baráti kör napi tevékenységében aktívan segítenek, kirándulásokat szerveznek, programokon vesznek részt. Idén Budai László és Margit, valamint Kígyóssy László munkáját ismerték el az Építők Napján. Mindannyian jelentős munkát végeznek a baráti kör életében. Az Építők Napján ’Építők – portré’ kiállítás nyílt, továbbá az érdeklődők megtekinthették a szakiskola végzős asztalosainak remekbe szabott vizsgamunkáinak kiállítását is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában