Zászlójukon a zöld szemléletformálás

2022.05.09. 17:55

Könyves buszmegálló és zoknigyűjtés Úrhidán

„Vigyél egy könyvet, legközelebb hozhatsz is, mert olvasni jó!” – olvashatjuk a közösségi könyvszekrényen a tábla feliratát. A könyves buszmegállót az úrhidai szelfipontnál lévő megállóban a szombati családi napon nyitották meg.

V. Varga József

Könyves buszmegálló! Lippai Kitti, Ungvári Beatrix és Tóthné Balázs Kata

Forrás: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

– A szekrény egy idős fehérvári úrtól való, aki nehezen akart megválni régi bútoraitól – fogott a történetbe Tóthné Balázs Kata, a Zöldellő Sárrét Egyesület ökokör vezetője. – Amikor ígéretet tettünk rá, hogy közösségi célokat szolgál majd az egyik úrhidai buszmegállóban, könnyebb szívvel vált meg filléressé vált emlékeitől. Adománya tovább él egy másik közegben, nem kerül ebek harmincadjára.

A könyvszekrény avatott kezekbe került, és született újjá. Ungvári Beatrix műhelyében régi bútorokat, használati tárgyakat gondolnak újra, alakítanak át, s festenek le környezetbarát festékkel. És persze az egyesület a könyvek gyűjtését is megkezdte, ahogyan kicsit oldódott a pandémia miatti kötés.

– A kötetek most a buszmegállóba kerültek, hogy onnan azokat bárki elvigye, elolvassa, visszavigye. A könyves buszmegállóba természetesen lehet hozni további könyveket, így cserepont alakulhat ki, ahol azok új gazdára találnak, s így újra hasznossá válnak. A könyves sarokkal berendezett buszmegálló a település újabb találkozási pontja, közösségi tere, akár turisztikai látványossága is lehet – hangsúlyozta Kata.

Az egyesület a sportos, családi napon a zoknicsere program berkein belül a zoknigyűjtést is folytatta. A program Csányi Zoltán ötlete és országos vállalkozása – mesélte beszélgetőtársam. Az elhasználódott zoknikat visszagyűjtik, hogy azok ne a kukában végezzék. A zoknikat ledarálják, és szigetelőanyagot készítenek belőle a bútoripar számára, de lovardák homokjában is hasznosítják darálék formájában.

A mostani úrhidai alkalmon a könyves buszmegálló kapcsán az újrahasználatot, a zoknigyűjtés által pedig az újrahasznosítást is tetten érhettük.

– Az újrahasználatot gyakran összekeverjük az újrahasznosítással, pedig két különböző folyamatról van szó – erősítette meg lapunk kíváncsiskodására Tóthné Balázs Kata. – Az újrahasznosítás (recycling) esetében a tárgyakat megsemmisítik, az anyagukat pedig újra feldolgozzák, újra textilt, papírt, fémet vagy éppen műanyagot állítanak elő belőle. Ezzel szemben az újrahasználat a tárgyak vagy legalább az alapanyaguk eredeti formájában történő továbbhasználatát jelenti. Ilyenkor a hulladék keletkezését megelőzik, nincs szükség annak begyűjtésére, szállítására és újrafeldolgozására.

Kicsit visszatekintve a kezdetekre: Sárszentmihályon Tóthné Balázs Kata, Szabadbattyánban Németh Vera alapított ökokört. A foglalkozásokon a vegyszermentes tisztítószerek, a környezetkímélő háztartásvezetés fortélyaiba avatják be az érdeklődőket. Az úrhidai illetőségű Lippai Kitti és Kecskés Tímea pedig megalapította a Ki? Ti & Mi kezdeményezést, amelynek a jelmondata: „Ki tud tenni a környezetért? Ti és mi!”. Ebben a szellemben tartanak előadásokat oktatási intézményekben és rendezvényeken, illetve különböző saját eseményeket is létrehoztak.

És a szálak szerencsésen összefonódtak, egyértelmű célokkal. Csökkentsük a hulladéktermelődést, a hangsúlyt mindenképpen a megelőzésre helyezve! Így született meg 2020 januárjában, a közös munka eredményeképpen, a Zöldellő Sárrét Egyesület. Az egyesület küldetését az alapítók a három szomszédos falu, Sárszentmihály, Szabadbattyán és Úrhida lakosságának bevonásával a zöld szemléletformálást elősegítő és közösségépítő rendezvények, kezdeményezések megvalósításában határozták meg.

– A zoknicsere program tovább folytatódik, egyesületünk jelenleg május 13-áig Székesfehérváron, a Zentai úti Általános Iskolában, május 27-éig Úrhidán, a közösségi házban, május 28-án és 29-én pedig Polgárdiban, a családi napon gyűjt zoknit, az újrahasznosítás jegyében – tette hozzá Tóthné Balázs Kata.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában