Sok még a feladat

2022.05.18. 07:05

Elkezdték felújítani a pákozdi templom sapkáját

Látványosan folytatódik a helyi templom felújítása.

Tihanyi Tamás

Egy ideig egyszerre látható a régi és az új toronysapka

Forrás: Tihanyi Tamás

A Szent József katolikus templom szentélye a 14. században épült fel, az egykori bejárat és a szószékhez vezető ajtó kőkerete tanúskodik erről az időszakról. Az idő azonban jócskán megtépázta, 1720-ban átépítették, aztán 1912-ben kibővítették. Átvészelte a második világháborút – Pákozdon és a környéken igen kemény harcok voltak –, a kommunista diktatúrát, de végül ismét eljött az idő arra, hogy munkálatokba kezdjenek Isten házában. Leginkább a torony állapota kiáltott változásért, hiszen már szemmel is láthatóvá vált a romlás. Ezért sokak megkönnyebbülésére hetekkel ezelőtt elkezdődött a felújítás, miután az érintett terület köré kerítést húztak. Az egyházközösség céljait támogatta az egyházmegye és az önkormányzat, de sokan mások is az elképzelések mögé álltak, több jótékonysági akciót szerveztek a templomért.

– A toronysapka cseréjére nyílik most lehetőség, ehhez kaptuk meg az örökségvédelmi engedélyt – mondta Kardos Ádám polgármester, aki fontosnak érezte, hogy segítsék a felújítást. – Előbb drónnal megvizsgáltattuk a templom épületét, felmértük az állapotát és dokumentációt készítettünk, majd azonnali beavatkozást szorgalmaztunk. Ha már elkészült az állványzat, jó volna, ha további felújításokat is lehetne végezni, ehhez igyekszünk újabb forrásokat találni.

A munkához „első körben” 15 millió forintot folyósított a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a fennmaradó költségeket az egyházmegye biztosítja.

– A régi templomtornyot kézzel szedjük szét, mert nem lehet egyben leemelni, ha megpróbálnánk, talán szét is esne – mondta Gyűrűs László, a kivitelező Stílus Generál Kft. vezetője. – Az újat úgy kilencvenszázalékos készültségi állapotában daruval emeljük majd a helyére. A héten elkészül a szerkezet, a jövő héten következik a fedés, úgy két-három hét múlva kerülhet sor a beemelésre.

Hozzátette, hogy a hajó ácsszerkezete, a szigetelés és a homlokzat ugyancsak nagyon rossz állapotban van, azaz szükség van még anyagiakra, mert azt a munkát is hamarosan el kell végezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában