Az eskü, ami a sírig tart

2022.05.01. 08:00

Bemutatták a Katonaportrék címmel megjelent könyvet a Vörösmarty Könyvtárban

A Katonaportrék címmel megjelent könyv bemutatójának legutóbbi állomását a minap a Vörösmarty Könyvtár olvasótermében tartották.

Hajdú Marianna

Forrás: Pixabay

A könyv nem most került az olvasóközönség elé. A 2019-ben az alkotók fejében megszületett ötletet tettek követték. Ugyan a pandémia megnehezítette munkájukat, 2020 októberében a kiadvány a közönség elé került. A Tarsoly Ifjúságért Egyesület a Honvéd Hagyományőrző Egyesület Fejér Megyei Szervezetével együttműködve munkálkodott a könyv megszületéséért. Sipos András, a Tarsoly egyesület vezetője és Lévai Miklós nyugalmazott alezredes, a HOHE elnöke elmondta, hogy kifejezetten a fiatalokat szeretnék megcélozni a kiadvánnyal a könyvben szereplő nyugalmazott katonák portrésorozatával. 

Dániel Mária Magdolna fotográfus készítette a fotókat, amelyekből tárlat készült, a szöveg Silye Sándor és Csató József újságírók munkája. Az alkotók gondoskodtak arról, hogy a Katonaportrék minden általános és középiskolába eljusson Fehérváron. A könyv lapjain és a benne szereplő személyeken keresztül szeretnék a fiatalokkal megismertetni a katonai hivatást, a szolgálatot, a hazaszeretetet és mögötte az embert. A könyvben megszólaló nyugalmazott katonák függetlenül attól, hány évesek, még mindig katonának vallják magukat. 

Az ő történetükön keresztül ismerhetjük meg, mit jelent katonának lenni és mit jelent egy életen át szolgálni. Megdöbbentő és izgalmas sorsokkal találkozhat minden olvasó. Az alkotók szempontja a kiállítás, illetve a könyv elkészítésében elsősorban a második világháború utáni magyar történelem és a honvédség történetének személyes sorsokon keresztül történő bemutatása volt. Az elkészült kiállítást a szervezők több iskolába is elvitték, ahol a diákoknak lehetőségük nyílt a katonákkal találkozni és beszélgetni. A kiállítást a fővárosban is alkalmuk volt bemutatni. A könyv érdekessége, hogy kereskedelmi forgalomba nem került, az érdeklődők a Vörösmarty Könyvtár polcain megtalálhatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában