A szőlő borral hálálja meg a gondoskodást

2022.04.24. 16:30

Városi és térségi borverseny Enyingen

Tavaly a pandémia miatt júliusra csúszott az enyingiek hagyományos borversenye, de az öreghegyi borbarátok idén visszatértek a tavaszi alkalomra.

V. Varga József

Munkában a zsűri – Győrfi Károly (b), Fodor István, Takács Alexa és Szabó Gábor

Forrás: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Az Öreghegyi Borbarát Klub az önkormányzat és Viplak Tibor polgármester támogatásával szombaton rendezte meg idei városi és térségi borversenyét. A versenyt két felvonásra bontották: a borbírálat a Vas Gereben Művelődési Házban zajlott, az eredményhirdetés a szőlőhegyen, a Mulatós köz végén levő pincénél, nevezetesen a klubelnök, Fodor István terciáján.

A szőlő borral hálálja meg a gondoskodást – mondták egyöntetűen az atyafiak. Az enyingi szőlőhegy jellemzője az olaszrizling, de a cabernet sauvignon, a kékfrankos, a rajnai rizling, a zweigelt sem marad el a sorban. Kiemelkedő 2021-es helyi és környékbeli borokat tudtunk bírálni – jegyezte meg értékelésében a zsűri elnöke, Győrfi Károly, a Kelet-Balatoni Borlovagrend alapító elnök-nagymestere.

A megmérettetésre a gazdák 13 településről (Balatonaliga, Balatonfőkajár, Balatonkenese, Balatonvilágos, Dég, Enying, Káloz, Lepsény, Mezőkomárom, Mezőszentgyörgy, Mezőszilas, Sárbogárd és Szabadhídvég) 98 bormintát neveztek. A fehérborok tekintetében 11 arany, 22 ezüst és 7 bronz minősítést érdemelt, a vörösborok versenyében 9 arany-, 11 ezüst- és 12 bronzérem született, míg a rozéborok közül 4 kapott aranyat, 3 ezüstöt és 6 bronzot.

Gazdára találtak a nagy aranyak is. Térség: a fehérborok között Szabó Vince (Káloz) olaszrizlingjének, a vörösborok versenyében Nyikos Tamás (Sárbogárd) vegyes vörösének, a rozéborokat tekintve Takács Alexa (Balatonfőkajár, Karika-hegy Pincészet) zweigelt rozéjának dukált a legmagasabb elismerés. Enying: a helyiek versenyében a legjobb fehérbor címet Nagy Lajos olaszrizlingje érdemelte ki, míg a vörösborok között Nagy Zoltán Kristóf cabernet sauvignon bora vitte a prímet, a város különdíját Lacza Gáborné zweigelt rozéja kapta.

Az eredményhirdetéskor átadott díszes kancsókat és plaketteket Kató Balázs enyingi fazekas, keramikus készítette, a helyi különdíjas bornak Molnár Gábor ajánlotta fel festményét.

A házigazdák az alkalmon ebédre, borkóstolásra, baráti beszélgetésre marasztalták vendégeiket, s a nyitott pincék listáját is kifüggesztették.

A borbarátok már a hagyományos, vacsorával egybekötött borbáljukra készülnek – tudatta lapunkkal Fodor István klubelnök. Az időpontja május 14-e, szombat 19 óra, helyszíne pedig a művelődési ház. A talpalávalót az Alfa együttes húzza majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában