Felügyelnek

2022.04.01. 16:00

Mi tudható a választási bizottságról?

Valószínűleg minden választójoggal rendelkező személy hallott már a választási bizottságról, de előfordulhat, hogy vannak, akik nem tudják, pontosan mi a feladata ennek a szervnek, amelynek több ágazata is fontos szerepet vállal a választás napján is.

Baráth Eszter

Forrás: Pexels.com

A választási bizottságok esetében az országgyűlési választás napján négy ágazat működik. Ezek közé tartozik a több szavazókörrel rendelkező településeken a szavazatszámláló bizottság – az egy szavazókörrel bíró településeken a helyi választási bizottság végzi ezt a feladatot –, az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság, a területi választási bizottság, valamint az úgynevezett Nemzeti Választási Bizottság.

 

A Nemzeti Választási Bizottság fő feladata a választási eredmény megállapítása, de emellett ez a szerv felel a választások tisztaságának, törvényességének biztosításáért, valamint a pártatlanság érvényesítéséért, és amennyiben szükséges, a választás törvényes rendjének helyreállításáért. Egyéb feladatai mellett a bizottság felügyeli azoknak a szavazatoknak a megszámlálását is, amelyek levélben érkeznek. Megállapítja az országos lista választási eredményét, és az összesített eredmények közzététele is a bizottság feladata. Abban az esetben, ha az országgyűlési választással egyidejűleg országos népszavazást is tartanak, mint ahogy az idén is történik, ugyanezeket a feladatokat a népszavazással kapcsolatban is ellátják.

 

Hét tagja és három póttagja van a Nemzeti Választási Bizottságnak, akiket a köztársasági elnök javaslatára 9 évre választ az Országgyűlés. A tagok közé pártok és a nemzetiségi önkormányzatok is delegálhatnak, az országos listát állító pártok és a nemzetiségi listát állító országos nemzetiségi önkormányzatok is egy-egy főt jelölhetnek a bizottságba, ezek a tagok viszont csak a nemzetiségek ügyeivel kapcsolatban szavazhatnak.

 

Abban az esetben is a Nemzeti Választási Bizottsághoz lehet fordulni, ha a választás során szabálytalanságot tapasztal valaki. Ennek pontos menetéről, és arról, hogy milyen információ szükséges ehhez, részletes információk a www.valasztas.hu oldalon találhatók.
 

Kampánycsend nincs, azonban…

 

A korábban ismert kampánycsend már nincs, de a szavazás napján, április 3-án: 
– Tilos választási gyűlést tartani! 
– Televízióban és rádióban tilos politikai reklámot közzétenni! 
– A szavazókör bejáratától számított 150 méteren belül közterületen tilos bármiféle kampánytevékenységet folytatni! 
– A korábban kihelyezett kampányeszközöket, például plakátokat nem kell eltávolítani, ennek a választást követő 30 napban kell megtörténnie. 
– Mozgóurna igénylésére és a szavazóhelyiséghez történő szállításra nyilvános felhívás sehol nem tehető közzé, szavazóhelyiséghez autóbuszos személyszállítás nem végezhető. 
Érvényesen szavazni csak a hivatalos, lepecsételt szavazólapon lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában