Próbára is tették az esőzések

2022.04.10. 07:30

Megtörtént a Szent László-patak rehabilitációja

Megújult a Szent László-patak. Az Országos, valamint a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság felügyelte munkálatokhoz másfél milliárd forintot biztosított az Európai Unió és a magyar kormány.

S. Töttő Rita

Forrás: vízügyi igazgatóság

A vízkár kockázata a patak környezetében jelentősen csökkent medrének és környezetének megújulásával. A munkálatok főképp Martonvásárt, Bicskét, Csabdit és Gyúrót érintették. A vízügy tájékoztatása szerint a patak medrének feliszapolódása és a növényzet jelentősen lecsökkentette a meder keresztmetszetét – vagyis rontotta a vízfolyás vízlevezető képességét. Ennek helyreállításával párhuzamosan szükséges és indokolt volt a kisműtárgyak és a mezőgazdasági vízszolgáltatást biztosító duzzasztók felújítása is.

 

A patak mintegy 10 kilomé- teres szakaszán mederrendezés, 11 kilométer hosszon pedig a fenntartó utak állapotának javítása történt, figyelmet fordítva a parti növényzet helyreállítására. A projekt egyik legjelentősebb elemeként a rendszeres elöntések megszüntetése érdekében Bicske belterületi szakaszán árvízvédelmi művek épültek. Átépítették a Mányi úti hidat, Tarjánban pedig hidrometeorológiai állomás létesült. A vízügyi tájékoztató szerint azóta már kétszer esett nagy mennyiségű csapadék, de a víz nem öntötte el a környező vízgyűjtő területeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában