Most válik valóra

2022.04.05. 07:20

Másfél évszázados projekt: végre lesz toronyórája is a csókakőieknek

A Szent Donát-templom 1772-1774-ben épült, mai formáját azonban 1863–66 között kapta. Egyetlen toronyórája csak jóval később, 2008-ban került a helyére, ám úgy tűnik, húsvétra végre a másik három oldali toronyóra is elkészül és működésbe lendül.

Borsányi Bea

A csókakői Szent Donát-templom tornyának mind a négy oldalán lesz hamarosan óra

Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– Régi vágya a településnek, hogy a toronyban óra is legyen, ám úgy tűnik, ezt valamiért az égiek eddig nem engedték megvalósulni – kezdte a történetet Fűrész György polgármester.

 

– Amikor elkészült a mai templom, már akkor szerettek volna toronyórát a csókakőiek, de nem volt meg rá a szükséges összeg. Az 1910-es években gyűjtésbe fogtak, ám az első világháború felülírta a terveket – folytatta a polgármester.

 

A háborút követően a toronyóra kérdése feledésbe merült a történelem viharai közepette. A II. világháborúban a templom találatot kapott és leégett, csak 1950-ben tudták helyreállítani. Amikor a harangokat ismét a helyükre húzták, újra felvetődött a toronyóra kérdése, ám az anyagilag is teljesen kimerült, éppen csak talpra álló lakosságnak nem volt pénze, hogy közadakozásból toronyórát készíttessen, a kommunista rendszer pedig nem támogatta az egyházakat. Toronyórára végképp nem volt pénz, így 2007-ig újra „csend” volt az órák körül. Az akkori polgármester, Végh Konrád, valamint Gerendai Sándor plébános és Sörédi Pál, a Várbarátok Egyesületének elnöke kezdeményezésére ismét gyűjtést szerveztek a településen. Az összegyűlt pénzből 2008-ban elkészült az óraszerkezet, egy óralap, de az átmenő szerkezetre, amely biztosítja a további óralapok működését, valamint a három hiányzó óralap megvásárlására már nem futotta. Úgy döntöttek, készüljön el annyi, amennyire van pénz, majd később befejezik a toronyóra kialakítását. Újabb hosszabb szünet következett.

 

– Most, ismét egy összefogásnak köszönhetően, végre úgy tűnik, megvan a szükséges összeg, lezárhatjuk a 159 éves toronyóraprojektet: ha minden igaz, húsvétra elkészülnek a hiányzó részek. Ez már csak azért is örömteli, mert tavaly külsőleg felújítottuk a templomot, megoldottuk az épület vízelvezetését, és parkrendezést is végeztünk. Hamarosan teljes lehet a csókakőiek öröme! – zárta Fűrész György.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában