Gyilkosság, Abu-per

2022.04.02. 18:02

Hiszek a tisztességben - NZP jegyzete

Egy videó képkockái peregnek előttem, amit sokszor, túl sokszor néztem meg.

NZP

Forrás: Fortepan

Az ellenzék fehérvári kampányzárójának egyik helyi, Gyurcsány Ferenchez köthető jelöltje hallva a műsorvezető hívó szavát, feszes mellet és széles mosolyt varázsolt magának. Tudják, amivel fel lehet lépni a színpadra. Így szólt a műsorvezető: „Elsőként szólítom a színpadra a dolgozók, a munkások és az elesettek képviselőjét, hős harcosát…” És itt mondott egy nevet, de nem azét, aki a mellét feszítette, mosolyát szélesítette. Egy másik „harcostársét”, de ennek a feszes mellűnek elkeseredés, talán még utálat is elborította az arcát. Elgondolkoztam, a 14 év alatt soha semmit meg nem nyerő vidéki politikusjelölt ha hatalomra kerül, mit fog művelni? Milyen lélek kell ahhoz, hogy életében állandóan politizálva, de örökös vesztesként azt higgye valaki magáról, hogy ő az „elesettek képviselője, hős harcosa”?


 

Eszembe jutott a legvalószínűtlenebb első magyar maffiaper egyik érintettjének szavai: „Nem tudom, azt miért keverte bele a bíróság.” Repüljenek vissza velem éppen 24 esztendőt! A Fejér Megyei Hírlap írta: „A jó érzésű fehérváriakat mélyen megrázta TMM 60 éves főorvosasszony brutális meggyilkolása: az idős hölgyet magukat biztosítási ügynöknek kiadó emberek lepték meg lakásában, őt dulakodás után egy bálakötöző madzaggal megfojtották, ám a lakást érdemleges zsákmány nélkül voltak kénytelenek elhagyni. Elvitték azonban az áldozat kocsiját, s ezen a nyomon nagy erőkkel indult meg a nyomozás, melynek eredményeképpen rövid időn belül letartóztattak négy gyanúsítottat: K. A. 28 éves büntetett előéletű sárkeresztúri, G. K. 31 éves büntetlen előéletű székesfehérvári, B. I.- né 43 éves büntetlen, fehérvári (az áldozat korábbi asszisztensnője, a feltételezett „tippadó”), és B. D. 19 éves büntetlen, ugyancsak fehérvári lakosokat.” Sorozatban írtunk a nyomozás állapotáról, majd a bírósági tárgyalásokról. A bűncselekmény után három évvel, akkori kollégáink ezt írták alcímként a történetről: „Jogerős ítéletében súlyosabb büntetést szabott ki a Legfelsőbb Bíróság”. És akkor itt vége kellene, hogy legyen a történetnek, de nincs.


 

Székesfehérváron, illetve Székesfehérvárral kapcsolatban folyt egy úgynevezett maffiaper, amit Fejér megyében Abu-perként ismertek meg az emberek. Ebben a kőkemény maffiaperben „több ügyészt, ügyészségi nyomozót, ügyvédet, nyomozót, büntetés-végrehajtási dolgozót és rendőrtisztet is vádolt a hatóság államtitoksértéssel, hivatali vesztegetéssel, hivatali visszaéléssel, hamis tanúzásra történő felhívással, bűnpártolással és vagyon elleni bűncselekmények elkövetésével.”, ahogy a korabeli sajtó írta. De nézzünk az Abu-per mögé! Nagypályás csirkefogók ültek a vádlottak padján, de nem gyilkolt senki. Ahogy az ilyen perekben szokás, mindenki fellebbezett, majd egyszer csak a maffiaperbe sodródott a brutális gyilkosság ügye, méghozzá G. K. elkövető miatt, aki a maffiaper vádlottjainak egyik magas rangú rendőrtisztje és G. K. édesapja. A maffia emberei a 72 tárgyalási napból egyszer sem hallottak a gyilkosságról, a mai napig nem értik, hogyan került a vesztegetések, hivatali visszaélések közé az esztelen gyilkosság.


 

Akkor itt tisztába kell tenni az időzónákat. Maffia balhék 1997-től. Brutális leszámolás 1998. március 3. Perek lezárása 2002-t követően. A „Pest Megyei Bíróság kétévnyi munka után, államtitokra hivatkozva először 90, majd végül 25 évre titkosította az úgynevezett székesfehérvári maffiaper iratait” – írta a Magyar Demokrata.


 

A maffiaper vádlottjai a mai napig nem értik, miért kellett TMM kardiológus meggyilkolását összevonni a perükkel, hiszen – ahogy mondják – semmi közük nem volt hozzá. De így annak a gyilkosságnak az anyagait is titkosította a bíróság államtitokra hivatkozva. Akkor senki nem tette fel a kérdést, hogy de ki volt TMM. Ma „kicsit” több látszik ebből: a kardiológus Gyurcsány Ferenc második anyósa, Gyurcsány két fiának nagymamája volt. A két srácot a világháló több helyen is említi, de anyai nagyanyjukról tudomást sem vesz. A fiúknak csak apai ágon voltak nagyszülei. És a 25 év lepereg. Lehet, hogy van köztünk olyan, akinek elemi érdeke, hogy a 25 évet akár 90-re meghosszabbíttassa? Csak remélni merem, hogy a soha semmit meg nem nyerő vidéki politikusjelölt – széles mosoly ide, feszes mell oda – ennél azért tisztességesebb.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában