A nyolcadikra megjött az eső

2022.04.09. 19:47

Esőben, szélben is kiváló étkek születtek a Halünnepen

Idén nagyon vártunk az esőre, de ezúttal a lehető legrosszabbkor érkezett: legalábbis a nyolcadik Fehérvári Halünnep szervezői és résztvevői ezt így érezhették, miközben még kemény szél is cibálta körülöttük a fákat és a sátrakat. Azonban a legszívósabbak kitartottak és a körülmények ellenére igyekezték jól érezni magukat: ez a legtöbbeknek sikerült.

Tihanyi Tamás

A halászlé hatalmas üstben főtt

Forrás: Tihanyi Tamás

Az eseményt az újabb parlamenti mandátumát ünneplő Vargha Tamás országgyűlési képviselő, Cser-Palkovics András polgármester, Viza Attila és Farkas László önkormányzati képviselők, valamint a szervezők nevében Nagy Attila, a Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetségének társadalmi elnöke nyitotta meg.

A kóstolók és a remek hangulat miatt érdemes volt esőben is kitartani!
Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– Sikerült egy olyan napot kifogni, amikor hajnaltól folyamatosan esik az eső, ezért az egyik szemem sír, a másik pedig nevet, mert óriási szüksége van a csapadékra a horgászoknak, de a mezőgazdaságnak is – mondta nekünk Nagy Attila. – Aki kültéri rendezvényt szervez, az pontosan tudja, hogy ilyen helyzet is bekövetkezik egyszer. Hét halünnepet szerveztünk eddig, mind a hét csodálatos időjárásban zajlott, borítékolható volt, hogy ez nem lesz mindig így: de ez nem szegte a kedvünket. Tisztelet illeti azokat a főzőcsapatokat, akik ilyen körülmények között is vállalták a megmérettetést, sőt, voltak közöttük olyanok, akik fával tüzelve is küzdöttek az elemekkel. Tudták, hogy úgy kell élvezni ezt a napot, ahogyan azt az időjárás megengedi.

Forrás: Tihanyi Tamás

A nagy sátorban is kiváló ételek készültek: sült pisztráng, harcsapaprikás túróscsuszával, halászlé és pontychips.

 

– Továbbra is az a célunk, hogy népszerűsítsük a halfogyasztást – mutat körbe a sátorban Nagy Attila, az egykori horgász világbajnok. – Az évek alatt elértünk egy olyan szintet, ami Fehérváron még nincs meghonosítva, tovább tudtunk lépni a halászlé és a rántott ponty bűvöletéből, hiszen nagyon sok olyan halétellel találkozunk, amelyek kifejezetten ritkaságszámba mennek.

Az egyéb halételek kategóriában második helyezett lett a bajai Varga György halkölteménye 
Forrás: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Eljött például Bajáról Varga György is, aki olyan gasztronómiai kuriózumokat készített el, amilyeneket Fehérváron vélhetően még nem kóstolt senki: például szélhajtó küszből sütött különböző ételeket. A legnagyobb üstben nyolcszáz kiló pontyból, száz kiló vöröshagymából és harminc kiló édespaprikából készült a város ezerkétszáz adagos halászleve, amelynek az elkészítését Pamminger Ede és Grenyovszky Károly mesterszakácsok felügyelték. A Fehérvári Halünnepen az ételeket Almási Ferenc, Boda János, Ecseri Tünde és Rácz Jenő értékelte. A kiváló halászlevek mellett olyan ételek nyertek díjat, mint például a csáki töltött pontyfilé fűszeres morzsában, a vegyestál válogatott apró halakból, a kínai kelben sült arany durbincs citromos bulgurral, a harcsapaprikás vargányával, ikrás burgonyagombóccal. Ilyen kóstolókért érdemes volt kitartani!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában