Az egykori karnagynak állít emléket

2022.04.11. 17:30

Átadták a Kanczler István Emlékparkot Abán

A település fúvószenekara alapító karnagyának állít emléket Aba felújított közparkja a város központjában. A park olyan hellyé válhat, amely szerves részét képezi majd Aba közösségi életének.

Baráth Eszter

Szala Balázs felidézte, a zenekar tagjai mennyi mindet tanulhattak Kanczler Istvántól

Forrás: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Szombat délután gyűltek össze a településen élők, hogy Aba központjában, a Közösségi Ház előtt felavassák a felújított közparkot, amely mintegy 12 millió forintból készült el. A felújítás az önkormányzat és a Kajtor-völgye Horgászegyesület összefogásának köszönhetően valósulhatott meg. Az egyesület pályázati úton 5 millió forintot nyert el, a fennmaradó összeget pedig az önkormányzat saját költségvetéséből biztosította.

 

A beruházás keretében többek között kicserélték a Közösségi Ház csapadékelvezető csatornáit, elektromos kiállást és térvilágítást építettek ki, lecserélték a födémet, az épület előtti parkban füvesítettek, fákat ültettek, és padokat helyeztek ki. A parkon átvezető utak térkő borítást kaptak, valamint építettek egy fedett pavilont is. A terület ezentúl a Kanczler István Emlékpark nevet viseli, ezzel állít emléket az Abai Fúvószenekar nemrégiben elhunyt alapító karnagyának.

 

– Mindig rendelkezésre állt, és mindig ott volt, ahol kellett lennie. Azt gondolom, hogy egy olyan közösség teremtésében vett aktívan részt, amelyre mindenki vágyik, és mindenki részese szeretne lenni – mondta Varga Gábor országgyűlési képviselő az egykori karnagyról. A képviselő reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a zenekar tovább viszi Kanczler István örökségét.

 

Aba polgármestere, Mikula Lajos úgy fogalmazott, a szombati nap két szempontból is a település közösségéről szólt. Mint mondta, egyrészt megújult a Közösségi Ház és annak környezete, másrészt a park mostantól egy olyan ember nevét viseli, aki sokat tett a közösségért. – Meghonosította a településünkön a fúvószenét, és legalább ennyire fontos az, hogy a zenekar körül kialakult egy közösség – fogalmazott. Kanczler István testvére köszönetet mondott az önkormányzatnak és a zenekarnak, Szalai Balázs, a zenekar egyesületének elnöke pedig a tagok nevében beszélt és idézte fel az egykori karnagy mindennapokban betöltött szerepét. A délután zárásaként a fúvószenekar a Közösségi Ház azon termében adott koncertet, amely ezentúl szintén Kanczler István nevét viseli.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában