Frissen Fejérből

2022.03.26. 10:00

Újra avatták a Királyok parkjának felújított díszkapuját

Péntek délután avatták újra a Királyok parkjának eredetileg 1986-ban készült, felújított díszkapuját, amely évekig egy raktárban porosodott.

Borsányi Bea

A díszkaput régi magyar szimbólumokkal díszítették

Forrás: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Mezőföldi táncokkal kezdődött a Királyok parkjának bejárata előtt az a kis ünnepség, amelynek keretében újraavatták a park egykori díszkapuját. 36 évvel ezelőtt a Megyei Művelődési Központ népművészeti csoportjai határozták el, létrehoznak egy parkot, amelyben elhelyezik a Székesfehérváron eltemetett királyok faragott szobrait. Ezzel párhuzamosan egy jurta is készült, ami szintén ide került. A park bejáratához akkor Cs. Kiss Ernő népi iparművész faragott díszkaput, melyet régi magyar szimbólumokkal díszített. Ahogy Viza Attila, Palotaváros önkormányzati képviselője fogalmazott: jeleket és jelentéseket hagyott a jelen és a jövő számára. 
A kaput az időjárás viszontagságai az évek alatt tönkretették. Végül annyira rossz állapotba került, hogy életveszélyessé minősítették és lebontották. A kapu részei raktárba kerültek. Ott talált rájuk Viza Attila, aki elhatározta, felújíttatja és a régi fényében újra felállítja a park bejáratánál. Tervét Vargha Tamás országgyűlési képviselő segítette megvalósítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában