Frissen Fejérből

2022.03.06. 12:50

Langalló-, lángos- és fánkfesztivál, kolbásztöltő összeröffenés Úrhidán

A hatodik fesztivál és a második összeröffenés – a számvetést hamar letudtuk Bognár József polgármesterrel és Polyák Istvánnal, a nyugdíjasklub elnökével szombaton, a tájháznál.

V. Varga József

Sütőmesterek, mint mi – atyafiak a szabadtéri kemencénél

Forrás: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

A hangulatos családi szomszédolón tiszteletét tette Törő Gábor, a térség országgyűlési képviselője, aki az Úrhidai Legényegylet asztalánál még a kolbásztöltésből is kivette a részét. A tájház udvarán, a pince árnyékában előbújt a hóvirág, játszottak és a harangláb körül szaladgáltak a gyerekek, s a népek zárásképpen a telet is elűzték, tűzre vetették a rút kiszebábot.

 

A langallóra és kolbászra „felfűzött” családi szomszédolón mindenki jólérezte magát. A kenyértészta-dagasztás és a langallósütés fortélyaiba Kubikné Edit és Székelyné Jutka vezette be az érdeklődőket; a lángos, mint mindig, Rózsika privilégiuma volt. A fánksütést a Táncimádó hölgyek vezényelték, felügyelték, a családi receptet Bognárné Mariann hozta. A folyosói kemencében sült a langalló, a tűzhelynél a lángos, a kályhán a fánk, az udvari falukemencében meg a kolbász. A kemencéknél Polyák István és Gyáni Zsigmond szolgált tűzmesterként.

 

– A hagyományos magyaros kolbászról most megfeledkeztünk – mutatta az asztalrendet Moldován Tamás, a kolbásztöltő összeröffenés ötletgazdája. – Ez itt szarvashús, az meg sült fokhagyma!

 

A mentők is kitettek magukért: Viktor Tamás és Woth Zoltán két tepsivel állt a vártán, az egyikben csülök, a másikban kolbászhússal töltött és baconnel borított tüskepecsenye kolbászkoszorúban – így „egyszerűen”. Szabó Zoltán, Szabó Anikó, Szaluter András és Vágó Mária hagyományos és csípős kolbászízesítéssel dolgozott.

 

Végül a kolbásztöltő gárdák rangsorában az első helyet az Úrhidai Legényegylet gyűjtötte be, megelőzve a Sárkány Szíve és a Paprikás Pityókás Sógorok fantázianevű alakulatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában