Nagy tervekkel érkezett

2022.02.11. 16:00

Új iskola nyílik Ráckeresztúron, új igazgatóval

Az iskola még épül, Fux István már dolgozik. A ráckeresztúri általános iskola nemrég kinevezett intézményvezetője igen energikus, nagy tervekkel érkezett új állomáshelyére.

Gajdó Ágnes

Fux István határozott elképzelésekkel érkezett az iskolába

Forrás: Gajdó Ágnes

A Ráckeresztúri Petőfi Sándor Általános Iskola tanulói és tanárai különleges tanévet kezdtek tavaly: egy épületben kell megoldani az alsósok és felsősök oktatását. Az új iskolaépület szépen alakul, ám amíg elkészül, sok-sok türelemre van szükség. Az intézménynek időközben új vezetője lett: január 22-étől Fux István az igazgató. 

 

A fiatal, igen energikus pedagógus tanítóként és gyógy­pedagógusként végzett a győri tanítóképző főiskolán. A Kodolányin minőség- és folyamatmenedzsmentet tanult, szak­vizsgát, majd intézményvezetői vizsgát tett. Néhány napja vette át ének-zene tanári diplomáját. Fux István Nyirádon kezdte pályáját, 12 évig tanított a székesfehérvári Munkácsy iskolában, ezt követően Pákozdon is. Örömmel vette, amikor elfogadták igazgatói pályázatát, ugyanis szerette volna kipróbálni magát intézményvezetőként is. Ráckeresztúron ráadásul különleges helyzetbe került: teljesen új, korszerű, a 21. századi feltételeknek megfelelő iskolát vezethet. 

 

Szakmai hivatását Eötvös József gondolataira építi: „Félig sem olyan fontos az, mit tanítunk gyermekeinknek, mint az, hogy tanítjuk. Amit az iskolában tanultunk, annak legnagyobb részét elfelejtjük, de a hatás, amelyet egy jó oktatási rendszer szellemi tehetségeinkre gyakorol, megmarad.” Ezek a gondolatok lebegnek szeme előtt, amikor arról beszél, mi lehet az iskola szellemisége és jövőképe. Úgy véli, az iskola és a pedagógusok küldetése az, hogy a humanista emberképből kiindulva a teljes személyt szólítsák meg. A cél, hogy a gyerekek megtalálják a számukra megfelelő kihívást az oktatás, a nevelés, a szellemiség és közösség iránti elköteleződés, a művészetek és a sport területein. Kollégáival együtt arra törekszik, hogy a jövő nemzedék érett felnőttként otthonra találjon a változó világban. Mint mondta, álma és kitűzött célja, hogy mind a pedagógusok, mind a diákok testben-lélekben, tudásban és bölcsességben fejlődjenek, és jól érezzék magukat az iskolában. 

 

Fux István határozott elképzelésekkel érkezett Ráckeresztúrra, s a helyi erősségekre szeretne építeni. Szeretné, ha az intézménynek sajátos, „petőfis” stílusa lenne. Ahogyan vezetői programjában megfogalmazta, pedagógiai, szakmai és fejlesztési céljai között elsősorban a szakmai összehangolás, a kollégái által végzett jó gyakorlatok megismerése, bemutatása lenne. Szeretne lépéseket tenni az ökoiskolává válás irányában.Beindítaná a Kreatív Iskola Programot, aktuális élményinformatikai programokban vennének részt, az intézmény honlapját szeretné naprakésszé tenni. A konfliktuskezelés mellett kiemelt szerepet játszik a drogprevenció. Hosszú távon felmenő rendszerben bevezetné a Komplex Alapprogramot is. Mindehhez szükséges a munkatársak, a kollégák közötti csapatszellem, az együttműködés, a kölcsönös bizalom és a támogató szervezeti kultúra, ugyanis ez biztosítja az iskola hosszú távú sikerét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában