Frissen Fejérből

2022.02.07. 09:30

Tizenhét tagszervezet volt hivatalos az idei év első természetbarát találkozójára Kisgyónon

Tihanyi Tamás

Horváth István (j2) az érkező természetbarátokkal

Forrás: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Az utóbbi években találkozóinkat nem tudtuk nagy létszámban megrendezni a pandémia miatt, de bíztunk abban, hogy erre a téli eseményen már sor kerülhet – mondta Horváth István, a Fejér Megyei Természetbarát Szövetség titkára. – A járvány miatt a tagszervezetek közötti kapcsolat sokat lazult, de végre itt lehetünk együtt a szabadban, miközben igyekszünk betartani a szabályokat. 

Horváth István felidézte, amikor Kisgyónbánya 1972-es megszűnése után nagyszerű természetbarát-telep alakult ki, megnyíltak a kulcsos házak. – Száz éve kezdődött és ötven évig tartott itt a bányászat, majd újabb ötven év telt el, háromszoros tehát a jubileum – folytatta a szervezeti titkár. – A túra során ketten mutatták be a területet, egyikük élt, másikuk dolgozott Kisgyónbányán. A fénykort fényképek idézték: az egykori igazgatósági épületet, a buszfordulót, a strandot. Ma már csak elképzelni lehet ezt. Örülünk, hogy találkozhattunk olyanokkal, akik azt a korszakot jól ismerik. Lényegében 1972 után elbontották a települést, csak az a néhány ház maradt meg, amelyeket aztán megkaptak és 2015-ig üzemeltettek a természetjárók. Egyelőre nem valósult meg a tervekből semmi, amelyekről akkor hallottunk, amikor ezt a jogunkat elvették. 

A járvány miatt sokan indultak el egyedül, barátokkal, családtagokkal túrázni. Mit jelentett ez a természet számára? 

– Többen lettünk, de nem hiszem, hogy az erdők ennek kárát látták, a kiindulópontokon azonban több lett az autó, és ez valóban okozott gondokat. Mi a szövetségnél bízunk abban, hogy aki egyénileg belekóstolt a túrázásba, csatlakozik majd valamelyik szervezethez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában