Frissen Fejérből

2022.02.26. 07:00

Fontos ügyekben született döntés a pénteki közgyűlésen Fehérváron

Szimbolikus és tartalmi ügyekről is döntött a város közgyűlése pénteken. Az általános iskolák vizesblokkjainak felújítása mellett köztéri parkokról és életmentő injekciók beszerzéséről is szavazott a testület.

Héjj Vivien

Gyermekorvosi körzetek betöltésére ír ki pályázatot az önkormányzat

Forrás: Cseh Gábor / Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Egyhangú döntés született arról, hogy a közgyűlés támogatja, hogy Esztergom és Baja megyei jogú városi címet kapjon. Esztergomot érintően a képviselők egy nyilatkozatot is elfogadtak a két város kapcsolatának újbóli szorosabbra fűzéséről Szent István királyunk örökségének méltó ápolása érdekében. 

Egyhangúlag megszavazta a testület, hogy allergiás rohamokat kezelő injekciót kapjanak a székesfehérvári óvodák, általános és középiskolák, valamint a bölcsődék. Cser-Palkovics András polgármester a napirend tárgyalásánál kiemelte, a kezdeményezés fenntartótól független. Hozzátette, a tollinjekció beadásához szükséges oktatással kapcsolatban az önkormányzat felvette a kapcsolatot a mentőszolgálattal. 

Székesfehérváron jelenleg három tartósan betöltetlen házi-gyermekorvosi körzet van, ezekben helyettesítéssel megoldott a betegellátás. A 13., 14. és 21. házi-gyermekorvosi körzetek kapcsán a körzet betöltésére vonatkozó pályázati felhívás közzétételéről döntött a testület. Folytatódik az iskolafelújítási program, újabb öt intézmény vonatkozásában írtak ki közbeszerzési eljárást. 

Megújul a vizesblokk a Felsővárosi, a Németh László és a Vörösmarty Mihály Általános Iskolában, a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola Sziget utcai Tagintézményében, valamint a Vasvári Pál Általános Iskola Bory Jenő Tagiskolájában. Köztéri alkotásokkal kapcsolatban egyebek mellett döntés született arról is, hogy a Rákóczi út 20–26. mögött, a Titkok Házával átellenben pihenőparkot alakítanak ki. Itt kap helyet a Béri Balogh Ádám Baráti Kör s a Honvédség és Társadalom Baráti Kör kezdeményezésére felállított, II. Rákóczi Ferencnek emléket állító köztéri alkotás, melyet Nagy Benedek szobrászművész készít. A fejedelmet ábrázoló szobor a jelenlegi terv szerint – az eredeti 4,40 méteres magasság helyett – mindösszesen 3,8 méter magas lesz és kemény kalcit homokkőből készül. Kovács Zsoltné önkormányzati képviselő hangsúlyozta, a szobor felállítását az érintett társasház lakói támogatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában