Frissen Fejérből

2022.02.08. 11:00

Egy újabb zöld oázis megmentésén és rehabilitálásán dolgozik Fehérvár

„Egyensúlyt kell kialakítanunk az ipar és a természet között városunk falain belül, aminek egyik, de talán legfontosabb eszköze a zöld területeink védelme, rehabilitációja, bővítése” – hangsúlyozta az Alsóvárosi rét kapcsán Cser-Palkovics András polgármester.

Héjj Vivien

A térképen látható, hogy a fogadóépület mérete eltörpül a zöldterület mellett

Forrás: Önkormányzat

Aki esetleg nem tudná: az Alsóvárosi rét Maroshegy és a Tóvárosi lakónegyed határán fekszik, a zöldterület elnyúlik egészen a Palotavárosi tavakig. A rét hosszú évekig magánkézben volt, akkoriban merült fel a hasznosítás kapcsán egy logisztikai központ létrehozása. A terv végül terv maradt. 

 

– Ez egy nagyjából 100 hektáros terület, ami 2010 előtt magántulajdonban volt, gazdasági hasznosításra szánva. Ezt mi nem szerettük volna, ezért az önkormányzat – 2015 végén – megvásárolta az egész területet körülbelül 1 milliárd forintért, később pedig a kormány odaadta a városnak a vételárat a Modern városok program keretéből – emlékeztetett Cser-Palkovics András. A polgármester hangsúlyozta, a terület megmentése, a beépítés megakadályozása és zöld területként történő megőrzése kiemelt cél. 

 

Az önkormányzat zöldterületté minősítette a rétet, ami magával hozta a tényt: a teljes terület maximum 0,08 százaléka beépíthető. A városvezető tájékoztatása szerint a területet természetvédő szakemberek javaslatainak figyelembevételével, az ott található különleges élővilágra tekintettel, uniós forrásból fejleszti a város. 

Kirándulások, séták új célja lehet az alsóvárosi rét

Forrás: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A jelenlegi ütemben egy körülbelül 30 hektáros területen valósul meg a helyi értékeket szem előtt tartó zöld fejlesztés. Ennek keretében az értékes élővilágot rejtő gyepfoltok megtartása mellett kezdődik a fásítási munka. 

A terület adottságaihoz igazodóan 868 db park- és sorfát ültetnek, valamint 15 hektár területen erdészeti facsemetéket telepítenek, mindezt kiegészítve természetközeli gyepfelületek – virágos rét – létesítésével. 

 

A park fejlesztése során a megközelíthetőség és használhatóság érdekében kialakítanak egy 50 férőhelyes parkolófelület, valamint egy nagyjából 250 négyzetméter alapterületű fogadóépületet is, amely mosdókat, büfét is tartalmaz.  Mindent egybevéve kijelenthetjük: újabb kirándulóhellyel gazdagodik a város. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában