Frissen Fejérből

2022.02.07. 07:00

Bőven akadt mit megünnepelnie a fehérvári református egyháznak és az iskolának

Kettős ünnep övezte vasárnap délután a belvárosi református templomban tartott istentiszteletet: 20 éves fennállását ünnepli a Talentum Református Általános Iskola, valamint befejeződött az új épületszárny kivitelezése is.

Héjj Vivien

Hálaadó istentiszteletet tartottak a belvárosi református templomban.

Forrás: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az iskolabővítés 201 millió forintos kormányzati támogatásból valósulhatott meg. Felépült egy új, kétszintes épületszárny, melyben tantermek, szakköri termek könyvtárhelyiség és zsibongó teszi még komfortosabbá a tanulók hétköznapjait.

– Megújultak a templomok, a gyülekezeti házak, új óvodát adhattunk át, most pedig itt van ez a gyönyörű megújult iskola. Templom és iskola együtt! Egy gyönyörű intézményrendszer. Micsoda öröm, micsoda lehetőség, micsoda felelősség, küldetés, áldás és ajándék! – szólt a jelenlévőkhöz Steinbach József püspök, hozzátéve, az egyházkerület régóta imádkozik azért, hogy majd adassék egy református gimnázium is itt, Székesfehérváron.

Az istentiszteletet követően Szanyó Gáborné, az iskola igazgatója felidézte az intézmény történetét. Mint mondta, már a református gyülekezet megalakulása utáni években megkezdődött a diákok oktatása. Később, 1948-ban aztán államosították az egyházi iskolákat, az oktatás is átalakult.

Új tantermek, szakköri termek és zsibongó is helyet kapott az új szárnyban

Forrás: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– A rendszerváltás után lehetővé vált az épület visszaigénylése. Hosszas tárgyalások után 2002. szeptember 1-jén megtartottuk az újraindult iskola első tanévnyitó ünnepségét – emlékezett az intézmény igazgatója, akit Fülöp Zoltán, a belvárosi gyülekezetrész gondnoka, az új épületszárny tervezője követett a felszólalók sorában. Vetített képes előadása során a jelenlévők megismerhették az iskolabővítés egyes szakaszait.

Vargha Tamás államtitkár, országgyűlési képviselő Reményik Sándor gondolataival köszöntötte a jelenlévőket: „Ne hagyjátok a templomot, / A templomot s az iskolát!”.

– Az elmúlt 12 évben több mint 3000 templom, plébánia, parókia, gyülekezeti és közösségi tér felújítását támogattuk. A kormány 35 milliárd forint támogatást nyújtott a református egyház óvodafejlesztési programjára. Csak a Dunántúli Református Egyház területén 10 óvoda épülhet, bővülhet, újulhat – fogalmazott Fürjes Zoltán egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár. Aláhúzta, az említett példákon túl a kormány rendszeresen támogatja az egyházi közösségek programjait, táborait, eszközbeszerzését.

Cser-Palkovics András polgármester beszédében úgy fogalmazott, egy közösség összefogásának és tenni akarásának eredménye az új épületszárny létrejötte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában