Frissen Fejérből

2022.02.15. 09:17

A németek tragédiájáról emlékeztek Pusztavámon

Amit kitelepítésnek hívtak, az valójában a magyarországi svábok kifosztását és elűzését jelentette. Az 1940-es évek második felében a kitelepítettek csak egy 30 kilós batyut vihettek magukkal. A listára kerüléshez elég volt, ha valaki német nemzetiségűnek, illetve magyarnak nevezte magát, de német volt az anyanyelve, és elég volt az is, ha tudták róla, hogy annyira szereti Magyarországot, hogy sohasem szavazna a kommunista pártra.

Nédó Géza

Ambrózi Tamás és mögötte Ribárszki Ákos is imádsággal gondolt a kitelepített svábokra

Forrás: Nédó Géza

A pusztavámi megemlékezésen Törő Gábor országgyűlési képviselő beszédében hangsúlyozta, hogy a második világháború után a kollektív bűnösség elvén alapuló ki­telepítés a Móri járás településein élő német nemzetiséget is sújtotta. 

– Idős barátaimtól számtalan személyes történetet hallottam az elűzés borzalmairól. 1948. február 13-án hajnalban Pusztavámon a rendőrök tépték fel az ajtókat, és rövid időt hagytak a csomagolásra. Mindössze 30 kilogramm, amit magukkal vihettek. 30 kilogrammban egy élet munkája. A 154 családot – 611 embert – aztán Mórra vitték, ahol egy napot vártak a vagonban, mire a többi település, Mór, Bakonykúti, Bakonysárkány, Balinka, Gúttamási és Isztimér összesen 532 családját is odatoloncolták, hogy elinduljanak az ismeretlenbe – mondta Törő. 

Törő Gábor (jobbra) Pusztavámon koszorúzott

Forrás: Nédó Géza

Nehéz történelme van hazánknak. Amikor megszálltak minket akár keletről, akár nyugatról, mérhetetlen szenvedés lett a következménye. Arról ta­núskodik a 20. század története, hogy amikor Magyarország elvesztette függetlenségét, akkor kitaszította, kifosztotta, elüldözte s végleg kiszolgáltatott helyzetbe juttatta saját polgárait, azokat az embereket, akiknek a védelmére és értékei­nek megőrzésére hivatott lett volna. Örök tanulság számunkra, hogy a legkisebb esélyt sem adhatjuk egy olyan világ eljövetelének, melyben hasonló rendeletek, listák születhetnek. 

Az eseményen szép számban jelentek meg a helyi polgárok. Ambrózi Tamás római katolikus plébános és Ribárszki Ákos evangélikus lelkész imádsággal gondolt a kitelepített svábokra. A megemlékezés után a Pusztavámi Német Nemzetiségi Énekkar műsorát hallhattuk, majd koszorúzással ért véget a rendezvény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában