Frissen Fejérből

2022.02.15. 11:30

A 74 éve kitelepített móri svábokról szóltak

Hetvennégy évvel ezelőtt, 1948. február 13-án gördült ki az első szerelvény Mórról a németországi Pirna felé, mely a szovjet megszállási zónához tartozott. A marhavagonokba 1349 móri svábot zsúfoltak, akiket kitelepítésre ítéltek a háborút követően. Rájuk emlékeztek hétfő délután a Millenniumi Parkban.

Borsányi Bea

Erdei Ferenc: „Igazság nélkül nincs jog”

Forrás: Hrubos Zsolt

Móron 1998 óta hajtanak fejet a kitelepítettek emlékére. Abban az évben volt 300 éve, hogy a németek betelepültek, és ötven éve annak, hogy elűzték őket az országból, melyet szülőföldjüknek tekintettek. A móri kitelepítés 436 családot érintett, akiktől 525 lakóépületet és 5397 katasztrális hold földet vettek el. Az esemény szónoka, mint minden évben, idén is a Móri Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Erdei Ferenc volt, aki így fogalmazott: „Igazság nélkül nincs jog. Az elűzés bűn marad. A németek elűzése 1946 és 1948 között is bűn volt. Annak ellenére is, hogy baloldali történészek ezt szélsőjobbos kiáltásnak tartják.” A kitelepítést – nem kisebbítve a nagyhatalmak felelősségét – és egy nép kollektív megbélyegzésének lehetőségét ugyanis az akkori, kommunista magyar kormány teremtette meg. Kiemelte, emlékezni, a történteket továbbadni a jövő generációi számára alapvető kötelességünk. 

Ennek szellemében sajnálatos, hogy a megemlékezésen csupán nagyjából ötvenen vettek részt, akik közül a megemlékezés végén többen koszorút és virágokat helyeztek el a kitelepítési emlékmű tövében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában