Javítani kell a minőségen

2022.01.14. 17:30

Víztisztítómű épülhet Enyingen pályázati támogatással

Évtizedek óta gond a mezőföldi kisvárosban az ivóvíz minősége, amely időnként napi bosszúságot is jelent az itt élőknek, különösen csőtörések és egyéb beavatkozások folyamán.

V. Varga József

Befejezték a vasiszap-ülepítő medence ágyazatának építését, és megkezdték a dekantáló medence földmunkáit

Forrás: Önkormányzat

Erre a gyakran visszatérő problémára kerestek megoldást a „szakmával” közösen, és nyertek forrást a környezeti és energiahatékonysági operatív program nyomán. A kivitelezési munkák még a múlt év nyarán meg is kezdődtek. A pályázati támogatás jelentős összeg, némileg meghaladja a 248 millió forintot.

 

– A beruházással szembeni szakmai elvárás, hogy az érintett területen elsősorban az öt, a vízminőséget kiemelten befolyásoló komponens (arzén, bór, fluor, nitrit, ammónium) vonatkozásában a szolgáltatott közműves ivóvíz minősége megfeleljen a központi irányelveknek és a vonatkozó kormányrendeletben rögzített paramétereknek, határértékeknek – mondta el a Fejér Megyei Hírlap érdeklődésére Viplak Tibor polgármester.

Forrás: Önkormányzat

A település vízellátását jelenleg négy kút biztosítja, melyek vize kifogásolt az ammónium- és vastartalma miatt, valamint az I/A kút vize a mangán komponens miatt is. A kutakból kitermelt víz megfelelő minőségének biztosítása érdekében víztisztítóművet telepítenek, ennek a munkálatai folynak.

 

– A vízműterületen elkészültek a szükséges vezetékkiváltások, és megtörtént a nyomáspróba. A kivitelező befejezte a vasiszap-ülepítő medence ágyazatának építését, és megkezdte a dekantáló medence (a berendezés az ülepített víz elvezetésére szolgál) földmunkáit. A beruházás várhatóan az idei év végére elkészül – tette hozzá a városvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában