A hozzájuk fordulók esélyt kapnak

2022.01.05. 17:00

Olyan hely nyílik Seregélyesen, ahol a szenvedélybetegeknek segítenek

Segítő klubot nyit rövidesen a Baptista Szeretetszolgálat a tele­pülésen.

Tihanyi Tamás

Főként az alkoholgondokkal élők részére teremt esélyt az új intézmény

Forrás: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A huszonhat esztendeje Fejér megyében alapított segélyszervezet már hosszú évek óta jelen van Seregélyesen, hiszen fenntartója a Seregélyesi Baptista Általános Iskolának és a Hétszínvirág Baptista Óvoda és Bölcsődének, továbbá házi segítségnyújtást, szociális étkeztetést és népkonyhai szolgáltatást is nyújt. Munkatársai jól ismerik a helyi viszonyokat, a nagyközségben élő embereket, tudják, mikor és miben kell segíteni.

– Az eltelt hosszú évek alatt, amióta eltereléssel foglalkozom, látom, hogy sokaknak, akik elsősorban drog- és alkoholproblémákkal küzdenek, a megelőző-felvilágosító kezelés már kevés – mondta Hentes Ildikó drogprevenciós koordinátor.

– Nyilvánvalóan látszik az igény szenvedélybetegek nappali ellátására, ezért megkezdtük a szolgáltatás szervezését. A helyi önkormányzattal jó a kapcsolatunk, és ennek köszönhetően felajánlottak néhány ingatlant, s ezek közül választottuk ki a célnak megfelelőt. Rövidesen véget ér az épület felújítása.

Vidéken a szenvedélybetegek nagy része alkoholproblémákkal küzd, talán a főváros a kivétel, ahol jelentős mértékben van jelen a kábítószer használata is. Ritkábban, de megjelenik az alkohol és a drog váltakozó használata, valamint a kettős diagnózis, amikor a szerfogyasztás mellé párosul valamilyen pszi­chiátriai betegség. A seregélyesi nappali ellátás elsősorban azoknak jelent lehetőséget, akik mindennapjaikban az alkohol negatív hatásaival küzdenek.

– Minimum hatórás nyitva­tartást tervezünk – folytatta Hentes Ildikó. – Akik eljönnek hozzánk, azoknak támogatást szeretnénk nyújtani, hogy a felépülést válasszák. Segíthetünk abban, hogy a hozzánk fordulók nagyobb eséllyel nézzenek szembe az élet nehézségeivel, az anyagi, szociális és családi gondokkal. Biztonságos környezetben fogadjuk őket, és támogatjuk ugyan az absztinenciatörekvéseket, de ennek választása nem feltétele annak, hogy valaki részesüljön az általunk nyújtott szolgáltatásokban. Lehetőséget adunk a pihenésre, arra, hogy valaki részt vegyen a terápiás foglalkozásokon vagy a szabadidős közösségi foglalkozásokon, egyéni esetkezelésen. Kicsit olyan lesz, mint egy családsegítő: tanácsot adunk, és ha szükséges, akkor ügyes-bajos dolgokban segítünk, segélyeket, orvosi ellátást intézünk. Nagy előny, hogy egy segélyszervezet adja a tevékenység szakmai hátterét, hiszen ez nagyon erős szociális hálót jelent. Egy ilyen településen mindenki ismeri a másikat, ezért olyan környezetben dolgoznak majd, ahol az emberek tudják, ha valakinek problémái vannak. Seregélyesen működik ingyenes étkeztetés népkonyha keretében, így azok, akik igénybe veszik ezt a szolgáltatást, nagy eséllyel igényelhetik a klub adta lehetőségeket is. – Biztos vagyok abban, hogy az intézmény szolgáltatásai kielégítik az igényeket, és abban is biztos vagyok, hogy sokan szívesen eltöltenek majd nálunk egy-két órát. A kellemes környezetben van teakonyha, így ha valaki otthonról hoz magával ételt, azt el tudja fogyasztania, lehet majd fürödni, mosni, internetezni, tévézni. Mindezt közösségben, segítő emberek között.

A segítő csapat már együtt van, helyiek dolgoznak majd, így az intézmény Seregélyesen munkalehetőséget is teremt szociális munkások, szociálpedagógusok, gondozók és ápolók részére.

Az épület az önkormányzat tulajdona, a felújítást a ­Tábita Alapszolgáltatási Központ végezte el, a bútorok pedig a Baptista Szeretetszolgálat közeli, pákozdi logisztikai központjából érkeztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában