Frissen Fejérből

2022.01.17. 07:00

Idén először nyitott kaput a katonai emlékpark a hétvégén

Idén először nyitott kaput a katonai emlékpark a hétvégén, a létesítmény tavasztól ismét mindennap várja látogatóit.

Tihanyi Tamás

A honvédelem történetének legtöbb fejezete egy helyen: már megérkeztek az első idei látogatók az emlékparkba

Forrás: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Tavaly csak május 21-én, a honvédelem napján lehetett megkezdeni a pákozdi katonai emlékpark programjait, akkor nyitott a járvány miatt addig zárva tartó intézmény: igaz, azt követően már mindennap fogadhattak látogatókat. 

– Az akkori körülményekhez képest igen jól teljesítettünk – értékelt Görög István ügyvezető. – Az év során mindig éreztük a környezetünk támogatását és érdeklődését, köszönjük Székesfehérvár vezetésének, polgárainak, iskoláinak azt, hogy figyeltek ránk, de köszönettel tartozunk a Honvédelmi Minisztériumnak, a Honvédség és Társadalom Baráti Körnek és Pákozd önkormányzatának is. A nemzeti és történelmi emlékhelyek listáján közel nyolcvan név szerepel: ennek van egy ernyőszervezete, a Nemzeti Örökség Intézete, amelynek főigazgatója, Móczár Gábor végig biztatott bennünket. 

Az egykori honvédtiszt sorolta a közelmúlt szakmai sikereit: négy szervezet összefogásával, a Honvédelmi Minisztérium támogatásával kidolgozták a Hazáért Körút programot, amely jó pedagógia eszköz, hogy a fiatalok megismerjék a reformkor és a szabadságharc eszmeiségét, érezzék, mi történt a 19. század első évtizedeiben. Eközben pedig lényegében befejeződött a katonai emlékpark kialakítása. Ez azért lényeges, mert jövőre lesz a szabadságharc első győztes csatájának a jubileuma, azaz 2023-ban a Magyar Honvédség 175 éves lesz. 

– Célunk volt, hogy minden fontosabb hadtörténeti fejezetet be tudjunk mutatni – folytatta Görög István. – Felújítottuk a harcárkot, idén tavasszal már a háborús barakk épülete is újjászülethet, miközben folytatjuk a tavaly megkezdett felújításokat, az 1978-ban épített múzeumépület korszerűsítését. Komoly küzdelmek folytak azért, hogy a doni emlékkápolna méltó módon legyen helyreállítva, jó érzékkel erre időben felhívtuk a figyelmet, és megtörténtek a szükséges lépések. Nagyon leromlott az állapota, egy 30 éves építészeti beruházást kell kijavítani még ebben az esztendőben. Abban reménykedünk, tavaszra a járványhelyzet lehetőséget ad arra, hogy mindennap kinyithassunk, és programjaink megújult erővel folytatódjanak. Szeretnénk, hogy Székesfehérvár és a térség iskolásai megismerjék a tíz éve kezdődött Hazafiság Iskoláját és az ennél sokkal fiatalabb Hazáért Körút programot. 

A 175. évforduló méltó megünnepléséhez nem kevés anyagi és humán forrás szükséges, a felkészülést pedig már elkezdték. A közeli ipari park telkei gazdára találtak, több helyen építkezés kezdődött, azaz nem lehet a területet átmenetileg sem parkolók számára igénybe venni. Ki kell találni, hogy a Szúnyog-szigeten hol lehet ideiglenes parkolókat létesíteni a csata látványos megjelenítésének napján. 

– A honvédelmi és a hazafias nevelés elsősorban a családok feladata, hiszünk abban, hogy a fiatalok a szüleikkel egy közös élmény ígéretében bízva eljönnek hozzánk – zárta szavait az ügyvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában