Közlekedési kultúra

2022.01.03. 20:00

Egyre többen lépnek túl gyakran a fékre?

Negatív tapasztalataikat osztották meg egymással a fehérvári autósok azt követően, hogy egy sofőr leírta rövid történetét.

Baráth Eszter

Büntetőfékezés, kis követési távolság – frusztráció a forgalomban

Forrás: Baráth Eszter / Fejér Megyei Hírlap

A „panaszos” beszámolója szerint a Móri út városból kivezető szakaszán, a kétsávos út egysávossá szűkülésekor egy autó a belső sávban haladó – a történteket elmesélő – elé vágott. A férfi leírása alapján, miután villantással jelzett az előtte haladónak a balesetveszélyes manőver végrehajtása miatt, hosszú perceken keresztül haladt úgy, hogy többször minimális sebességre fékezte le az autót. 

Mindegy, hogy a város közlekedésében gyalog, kerékpárral, autóval vagy tömegközlekedéssel veszünk részt, egyértelműen tapasztalható, hogy egyre többen vannak jelen az utakon, és egyre inkább kialakulnak azok a csomópontok, amelyek a legnagyobb fennakadásokat okozzák. Ugyan­akkor az is észrevehető, hogy ezekben a közlekedési szituációkban, a kialakult dugókban egyre türelmetlenebbek a sofőrök. Emiatt olyan helyzetek alakulnak ki, akarva vagy akaratlanul is, amelyek rendkívül balesetveszélyesek. 

A sofőr által leírt tapasztalat alatt az érintett útszakasszal kapcsolatban többen is beszámoltak arról, hogy számos autós rántja át a kormányt gyakorlatilag körültekintés nélkül a belső, tovább haladó sávba. Azonban vannak olyanok is, akik a város egyéb útszakaszain találkoznak olyan sofőrökkel, akik ingerültségüket és frusztrációikat büntetőfékezésen keresztül élik ki, vezetik le. Sok hozzászóló szerint megoldást jelenthetnek a fedélzeti kamerák, amelyek segítségével bizonyítható, hogy nem a hátul haladó hibájából, nem a túl kicsi követési távolság miatt, hanem a büntetőfékezésből kifolyólag történik a baleset. 

A biztonságos és balesetmentes közlekedés érdekében elengedhetetlen, hogy a közlekedésbe kiegyensúlyozott, kipihent állapotban kapcsolódjunk be, és türelemmel forduljunk mindenki felé, aki valamilyen formában részt vesz a forgalomban. Székesfehérvár útjain akár napi szinten több kisebb-nagyobb balesettel találkozhatnak az autósok, amelyek száma csökkenthető lehetne, ha figyelemmel lennénk egymásra, a már említett, megosztott történetek résztvevőivel ellentétben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában