Mindenki képes, vallja nyíltan

2022.01.04. 14:00

Aliglátóként teherautót is vezetett már Lengyel Zsófia

A látássérült sportoló, Lengyel Zsófia már számos jármű volánja mögött kipróbálta magát az elmúlt néhány évben. Ezúttal azonban olyan magasra rakta azt a bizonyos lécet, hogy nehéz lesz megugrania a közeljövőben.

Déri Brenda

Szokták mondani, hogy az ember tetteinek és céljainak csak a képzelete szab határokat. Nos, ettől az állítástól nincs túl messze Lengyel Zsófia, aliglátó sportoló sem. Megtudtuk ugyanis, hogy a 29 éves lány nemrég nem szerényebb járművet mint egy teherautót vezetett, mindezt persze oktató mellett. A 12 tonnás jármű volánja mögé már régóta vágyott Zsófi, így nagyon örült, amikor párja ezzel lepte meg. Élményeit most elmesélte lapunknak

Forrás: Csibi Attila

A 29 éves lány mögött már eddig sem egy egyszerűnek és kikövezettnek mondható ösvény állt. Ennek ellenére megannyi sportsikert és elismerést tudhat magáénak. Ebben nehézsége, mely látását illeti, sem hátráltatja. Először gyengén-, majd később, látása romlása miatt aliglátóként sportolt. Valószínűleg a szenvedély, az akarat és a – jó értelemben vett – törtetés késztette arra, hogy vezessen egy 12 tonnás tanuló teherautót. Most telefonon keresztül mesélt nekünk élményeiről.

 

– Látássérült emberként igyekszem megelégedni az állapotommal, és elfogadni azt. Ugyanakkor alapvetően nem jó így élni, de kihozom belőle a legtöbbet, ha már ebbe a helyzetbe kényszerültem. Azt szoktam mondani, hogy egy ember, akinek nincsen valamije, legyen az egy végtag vagy egy megfelelő egészségi állapot, megtanulja megbecsülni azt, amije van vagy amit kap. Nálam ez a látás, azaz annak hiánya, így én megtanultam becsülni az élményeket. Olyan élményeket, amelyeket egy átlagos hétköznapon nem élhetek át. Nagyon szeretek vezetni, de mivel nem látok, így nem lehet jogosítványom. Ennek ellenére már számos alkalommal lehetőségem volt arra, hogy autót vezessek – meséli, majd viccesen hozzáteszi, hogy csupán két dolgot hiányol az életéből: a szemezést és a vezetést. Ez utóbbit annyiszor teszi, ahányszor csak tudja, a lehető legkülönfélébb járműveken. A teherautó-vezetés ötlete pedig feltehetőleg onnan jött párjának, hogy Zsófi már többször hangoztatta: szeretné kipróbálni magát valami vad és hatalmas jármű sofőrjeként.

Azon túl, hogy élményeket gyűjt, van más célja is az efféle tevékenységgel: sorstársaihoz kíván szólni

Forrás: Csibi Attila

Elmondta, azon túl, hogy élményeket gyűjt, van más célja is az efféle tevékenységgel: sorstársaihoz kíván szólni. Szeretné megmutatni számukra, hogy bármire képesek, ha jó emberek vannak mellettük, akik támogatják és segítik a céljaikat. Az épeknek – így fogalmazott a látássérült lány, amikor az egészséges, nem fogyatékkal élő személyekről beszélt – pedig azt az üzenetet kívánja közvetíteni, hogy ne skatulyázzanak be valakit, akinek van valami hiányossága.

 

Az érdeklődők Zsófi vezetését és korábbi élményeit megtekinthetik internetes oldalain. Több közösségi oldalon is igen aktív, és rendszeresen megosztja tapasztalatait, ez utóbbiról, ami a teherautó-vezetést illeti, készült egy néhány perces videó, mely a feltöltés után rövid idő alatt – a megtekintések és a reakciók alapján – meglehetősen népszerű lett.

 

Zsófi azt is elárulta továbbá, hogy nincs megállás, kibővíti internetes felületeit, hogy még több emberhez eljusson. Nemrég átszárnyalt egy inkább fiatalok körében elterjedt videómegosztó platformra is, amitől – megjegyezte – az elején ódzkodott, de ma már jó ötletnek tartja. Reméli, tartalmaival a Z generációhoz is tud szólni, hogy ezek a fiatalok is elfogadóbbak és nyitottabbak legyenek a fogyatékkal élő emberek felé. Tanuljanak meg békességben és szeretetben együtt élni, egymást megsegítve!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában