Frissen Fejérből

2022.01.04. 08:43

A Velencei-tó kezd magához térni, de ez kevés

Tovább folytatódik a Velencei-tó vízpótlása a két tározón, a zámolyin és a pátkain keresztül.

Tihanyi Tamás

A Szúnyog-sziget csónakkikötőjében is lassan, de emelkedik a víz

Forrás: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Január harmadik napján, hétfőn az elmúlt időszak csapadékosabb időjárásának és a továbbra is minimum állásban tartott pátkai zsilipnek köszönhetően a Velencei-tó vízszintje Agárdnál éppen 90 centimétert mutatott. Ez még mindig messze van az ilyenkor ideális vízállástól, ám mindenki abban bízik, hogy a következő hetekben érkező téli csapadék tavaszra helyreállíthatja, de legalább javíthatja a tó helyzetét. 

A múlt év utolsó hónapjában némi riadalomra adott okot, hogy a szélviharos napokban haltetemek kerültek a felszínre: volt közöttük fenékdög, de frissen elhullott egyed is. A mennyiség nem volt számottevő, a fajösszetételt tekintve főként dévér- és karikakeszegből állt, találtak elpusztult ezüstkárászt, néhány küszt és bodorkát. Nagy valószínűséggel az elhullás oka „pontszerű” kénhidrogén-felszabadulás lehetett. Azóta csak néhány keszeg és amur tetemét vetette fel a víz a tó területén. 

A Magyar Országos Horgász Szövetség kirendeltsége arról számolt be: egyes helyeken nagy mennyiségű vermelő hal jelenlétét tapasztalták, ezért várhatóan ismét szükségessé válhat a pergetési tilalom bevezetése. A Velencei-tavon egyébként az elmúlt hetekben folytatódtak a kikötők bontási-építési munkálatai. Az agárdi Béke úti csónakkikötőt is bontották, majd megkezdődött a dinnyési csónakkikötő üres keleti medrében az új úszó típusú vendégmólók rögzítőoszlopainak elhelyezése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában