Frissen Fejérből

2022.01.31. 17:43

A nemes nedűk enyingi dicsérete

Az Enyingi Borkedvelők Rendje születésnapi bormustráján a pálinkaverseny díjai is gazdára találtak a hétvégén a művelődési házban. Immár hagyományosan – természetesen a járványügyi szabályok betartásával

V. Varga József

Simon Edit, a rendezvény ceremóniamestere

Forrás: Máté József

A nemes nedűk napjára a helyi borkedvelők a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségéhez tartozó bor lovagrendek, borbaráti társaságok, pálinka lovagrendek képviselőit hívták meg. A vendégek Adonyból, Balatonaligáról, Balatonfüredről, Balatonkeneséről, Balatonvilágosból, Csókakőről, Dunaföldvárról, Enyingről, Kecelről, Kecskemétről, Keszthelyről, Mórról, Sárbogárdról, Siófokról, Simontornyáról, Sólyról, Somlóról és Tassról érkeztek.

 

A házigazdák bemutatkozását és vendégeik, barátaik bemutatását követően Pallag Mihály, az Enyingi Borkedvelők Rendje elnök-nagymestere mondott köszöntőt, majd kihirdették a pálinkaverseny eredményeit.

Kaptur József (b) és Rehus Balázs a díjakkal, elismerésekkelForrás: Gy. Virág Irma

 

 

– A felvonultatott pálinkák rendkívül jó minőséget képviseltek – foglalta össze a tapasztalatokat Győrfi Bertalan pálinkafőző mester, a zsűri elnöke, a sólyi Szent István Pálinka Lovagrend elnöke-nagymestere. – A verseny rendszeres megrendezése látványos, „ízlelhető” minőségbeli javulást eredményez a helyi és a környékbeli párlatokat tekintve. 

 

A nevezett minták mintegy fele-fele arányban voltak jelen saját, magánfőzők és bérfőzők által elkészített párlatként. A pálinkák minősítését balatonkenesei, balatonvilágosi, enyingi, harci, kálozi, siófoki, solti és sólyi főzők és főzetők kérték. Az okleveleket és a díjakat Győrfi Bertalan és Viplak Tibor, Enying polgármestere adta át. 

 

A tételek közül 28 arany, 16 ezüst és 4 bronz minősítését érdemelt. A verseny legjobb pálinkája cím Kaptur József magánfőzőnek, Sóly polgármesterének dukált 2021-es pölöskei muskotály szőlő párlatáért, az Enying legjobb pálinkája cím pedig Pallag Mihály magánfőzőnek 2021-es borpárlatáért. A verseny legjobb bérfőzője címet holtversenyben a harci Brill Pálinkaház és az enyingi Tavi Pálinkaház érdemelte ki.

 

Az enyingi borrend két új tagot is avatott a rendezvényen. Horváth Lászlóné Berta Júliát, valamint id. Máté Józsefet Pallag Mihály ütötte borlovaggá. (Máté József fia ugyancsak tagja a borkedvelők rendjének.) A ceremóniát követően az Enyingi Borkedvelők Rendje tiszteletbeli tagjává avatták a sólyi Győrfi Bertalant.

Id. Máté Józsefet (b) Pallag Mihály ütötte lovaggá a bormustránForrás: Gy. Virág Irma

 

Ezt követően közös fénykép készült a dísztalárt öltött borlovagrendek, borbaráti társaságok, pálinka lovagrendek jelenlévő tagjairól, majd a randevú állófogadással, illetve a környékbeli termelők által hozott borok kóstolásával, szakmai eszmecserével folytatódott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában