Étkezde és tornaterem

2022.01.06. 20:00

A csókakői iskola születésnapi ajándéka - Interjú Fűrész Györggyel

A megye egyetlen fennmaradt kővárával büszkélkedhető település nem csak az erődítményt építi. Az iskola kiemelt helyen áll az önkormányzatnál, így ott is zajlanak fejlesztések. Az egyik most zárul, a másik éppen kezdődik. Fűrész György polgármesterrel beszélgettünk.

Palocsai Jenő

Már nem sokáig szolgálja a még sötétben is kedvelt, öreg aszfaltos pálya a tesiórákat és a Téli Kupa csapatait

Forrás: Palocsai Jenő

Külső szemlélő számára úgy tűnik, elkészült az iskola udvarán az új étkezde. Hogyan született az épület gondolata, és milyen forrást tudott erre felhasználni az önkormányzat?

– A régi étkező kicsi és elavult volt a 133 gyermek által látogatott intézményben, ezért mindenképpen lépnünk kellett. Maga az építkezés 2021. februárjában kezdődött, akkor adtuk át a munkaterületet a Vas és Acélcsarnok Kft.-nek. A kivitelező minden részletet az előírt műszaki paraméternek megfelelően épített meg, és október 31-én megtörtént a műszaki átadás. A beruházás bruttó összértéke 62 millió forint, és erre az állami költségvetés 15 milliót biztosított, így a fennmaradó összeget az önkormányzat a saját költségvetésének terhére tette mellé.

 

Mikor vehetik birtokba legkorábban a tanulók az új és modern étkezőt? 

– Éppen most kezdtük el a használatbavételi engedéllyel kapcsolatos eljárás szervezését. Mivel tavaly év végén ezek a folyamatok egy kicsit lelassultak, így csak most érünk a célegyenesbe. A napokban megjött a földhivataltól a határozat. Ezt az engedélyt feltöltjük az építési naplóba, amit ezt követően le is zárhatunk, és ezzel megkezdődhet a használatbavételi engedély igénylésének folyamata. Amint ez az engedély a birtokunkban lesz, azonnal az illetékes szakhatóságokhoz fordulunk, és ha ők is pozitívan bírálják el az ügyünket, akkor március elsejével birtokba veheti az iskola az új épületet, ahová akkor már átkerülhet a gyermek- és a szociális étkeztetés.

Már csak az engedélyekre vár az új étkezőépület, hogy megtelhessen gyermekzsivajtól hangos menzahangulattal

Forrás: Palocsai Jenő

Az étkezőnél már csak az engedélyekre várnak, ám az új épület mellé tervezett tornaterem-beruházás még csak most indul. Milyen szakaszban van ez a projekt? 

– A tankerülettel közösen láttunk neki a tornaterem építésének. Ehhez elengedhetetlen volt a magyar állam 300 milliós támogatása. Egy 2020-as kormányhatározat alapján a Nemzeti köznevelési infrastruktúrafejlesztési program keretében végre megvalósulhat a tornaterem-beruházás. A múlt hét közepén megkaptunk minden hozzájárulást a közműszolgáltatóktól, a terület megfelel a beépítésre, és ami még ezeknél is fontosabb, a tervek is elkészültek, sőt, már be is kerültek engedélyeztetésre. Ez egy 20 méter széles, 30 méter hosszú küzdőtérrel rendelkező tornaterem lesz, a hozzávaló kiszolgáló helyiségekkel, tehát öltözőkkel és mosdókkal. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor idén decemberben átadhatjuk a munkaterületet, és 2023 februárjában várható az első kapavágás. Ha hozzuk a papírformát, akkor 2023. novemberére át is adhatjuk az új épületet.

 

Akkor vége szakad a régi hagyománynak, és nem lesz több meccs és tornaóra a tűző nap vagy éppen a lámpafény alatt?

– Maga az épület egy téglából épített csarnok lesz, aminek a tetejét acél áthidalószerkezet tartja. A felső iskolaépület, valamint az új tornacsarnok között megmarad egy hat méter széles aszfaltozott sáv, hogy meg lehessen közelíteni az új étkezőt is. Ettől függetlenül a szabadban történő sportolásnak továbbra sem lesz akadálya, ugyanis a tervdokumentáció­ban szerepel az is, hogy az új tornaterem mögött létesül egy kézilabdázáshoz alkalmas méretű ketrecpálya, modern burkolattal és labdafogó hálókkal ellátva. A 300 millió forintos beruházás lezárása után, várhatóan 2023-ban, vagyis az 1783. óta működő iskola 240. születésnapjára vehetik birtokba a tanulók az intézmény első tornatermét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában