A lakosság eddigi véleménye vegyes

2022.01.03. 14:00

280 forintos diákbérlet: Így talán jobban kihasználják a közösségi közlekedést

Elindult a kedvezményes, helyi járatos diákbérlet értékesítése Székesfehérváron. A lakosság eddigi véleménye vegyes, az viszont csak később derül ki, milyen változást hozhat a kedvező ár a közösségi közlekedés kihasználtságában.

Baráth Eszter

Az online bérletekhez a busz ajtajánál kell leolvasni a QR-kódot

Forrás: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Ahogy arról korábban lapunkban is beszámoltunk, a székesfehérvári közgyűlés egyhangú szavazáson döntött arról, hogy minden diákigazolvánnyal rendelkező utas számára kedvezményesen, mindössze 280 forintért legyen megvásárolható a helyi járatos havi bérlet. Cser-Palkovics András a lakosság kérdésére több alkalommal is megerősítette, a jelenlegi döntés értelmében az árváltozás 2022-re vonatkozik. Abban az esetben viszont, ha ebben az évben pozitív változás tapasztalható majd a közösségi közlekedésben részt vevők és az eladott bérletek tekintetében, szeretnék megtartani a kedvezményt a jövő évben is. 

A polgármester tájékoztatása szerint az elszámolási szabályok miatt jelenleg csak havi bérletet lehet vásárolni, a korábbi, negyedévre érvényes formát eltörölték. December utolsó napjaiban pedig már az utazóközönség számára is elérhetővé vált a kedvező árú bérlet megvásárlásának lehetősége. 

Az online bérletvásárlással kapcsolatban a lakosság részéről több kérdés is felmerült, ezért a polgármester közösségi oldalán tájékoztatta az utazóközönséget. A mobilon történő vásárláshoz Android vagy IOS operációs rendszerrel működő okostelefonra, internetkapcsolatra és bankkártyára van szükség. A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. Közlekedési Mobiljegy nevű alkalmazás telefonra történő letöltését követően regisztrációra van szükség, majd ki kell választani a szolgáltatót és a várost – ebben az esetben a Volánbusz Zrt.-t és Székesfehérvárt –, végül a bankkártyaadatok megadásával téríthető a bérlet ára.

Fontos azonban, hogy nemcsak a bérlet vásárlásához, hanem érvényesítéséhez és ellenőrzéséhez is szükséges internetkapcsolat, így azokról a készülékekről nem érdemes vásárolni, amelyeken nincsen mobilinternet. Szintén fontos, hogy arról a telefonról történjen a vásárlás, ami az utazó személynél van, mert az érvényesítés így lehetséges. Tehát a diákbérleteket a tanuló telefonjáról kell megvásárolni, a szülő bankkártyájának adatait pedig ebben az esetben érdemes nem elmenteni.

A bérletek elérhetővé válását követően a lakosság részéről vegyes visszajelzések olvashatóak a közösségi oldalakon. Sokan köszönetüket fejezték ki a polgármester és az önkormányzat felé a döntés miatt, hiszen számos család számára jelentős segítség a kedvező árú bérlet. Viszont számos olyan véleményt is megformáltak, amely szerint a kedvezményes ár nem segít abban, hogy egyre többen használják a tömegközlekedést, ami a reggeli és a délutáni dugók csökkenését eredményezné, és környezetvédelmi szempontból is fontos lenne.

Néhányan olyan véleményt formáltak meg, amely szerint a kedvezményes ár nem elegendő ahhoz, hogy többen válasszák a közösségi közlekedést, ahhoz bizonyos járatok sűrítésére és a korábban bevezetett, aztán visszavont menetrend bizonyos elemeinek visszahozására lenne szükség. Ugyanakkor volt, aki azért fejezte ki örömét a 280 forintos bérlettel kapcsolatban, mert – bár ez nem szerepel a döntéssel elérni kívánt célok között, mégis mosolyt csal az ember arcára – noha unokája iskolája közel van otthonához, a gyermek nagyon szeret buszozni, a kedvező árnak köszönhetően pedig nagymamája örömet szerezhet neki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában