Dinamikus változások a megyeszékhelyen

2021.12.31. 07:00

Úthálózat, sportcsarnok, iskolafelújítások: Interjú Vargha Tamással

Székesfehérvár mint megyeszékhely dinamikus és folyamatos változásokon megy keresztül, amit egy világjárvány sem tudott megakadályozni. A terület országgyűlési képviselője széles spektrumban számol be a városban történő beruházásokról, fejlesztésekről, egyszerű felújításokról is. Hogy jobban lássuk, mi is történik a megyeszékhelyen, Vargha Tamást kérdeztük.

Baráth Eszter

Vargha Tamás részletesen számolt be az elmúlt év fejlesztéseiről, amelyek középpontjában az egészségügy, a közlekedés és az oktatás állt

Forrás: Archív

Nemcsak a megyeszékhelyen élőket érinti, hanem bátran kimondhatjuk, egész Fejér megyét a legnagyobb egészségügyi intézmény felújítása. Ha az ember belép a Szent György Kórház területére, nap mint nap munkálatokba, építkezésekbe, felújításokba botlik. Milyen felújítások zajlanak a kórház területén most, amikor búcsúztatjuk az évet?

 

– Elkezdődött a 112 ágyas új épület kivitelezése a Szent György Kórházban. A Modern Városok Programnak köszönhetően a 11,5 milliárd forintból megvalósuló beruházással a XXI. századi, modern gyógyítási és munkakörülmények valósulnak meg. A közel 6000 négyzetméter alapterületű, háromszintes épületben 1-2 ágyas, akadálymentesített kórtermeket alakítunk ki, amelyek önálló vizesblokkal is rendelkeznek majd. A Fejér Megyei Kórház új tömbjében a pulmonológiai, az onkológiai és az infektológiai osztályok kapnak majd helyet. A felújítás során korszerű nyílászárókat, új hidegburkolatot és teljes festést kap az összekötő folyosó is. A tervek szerint a munkálatok 2023 év végére fejeződnek be. 

 

Az új belgyógyászati tömb építése és az összekötő folyosó felújítása mellett terveznek-e további felújításokat a kórházhoz kapcsolódóan, és ha igen, hol?

 

– A már említett építkezésen túl három, már meglévő épület korszerű hűtését és fűtését biztosító légtechnikai berendezéseit is kicseréljük a projekt keretében. Azért nem feledkeznék meg arról sem, hogy az Erzsébet út végén és a Kikindai utcában elkészültek az új parkolók, amelyek nemcsak a kórházba érkezők, hanem a környéken élők parkolási gondjain is segítenek. 

 

Apropó, ha már említette a kórház környéki parkolók és utak felújítását; mi a helyzet az évek óta emlegetett városmegkerülő úttal kapcsolatban? Hiszen tudjuk, hogy a város déli részén hatalmas problémákat okoz elérni a városközpontot. 

 

– Valóban, az ön által említett probléma már inkább évtizedes gond, aminek a korábbi városvezetések már többször nekimentek. Szerencsére a város jelenlegi vezetése és a kormányzat között olyan összhang van, ami ezt a kérdést a holtpontról végre kimozdította. Most már nyugodt lelkiismerettel mondhatom, jól halad a déli összekötő út építése. A munkálatok során 1050 méter utat újítanak fel, 4085 méter új út épül, és 4500 méter kerékpárút, 2 vasúti felüljáró és 4 körforgalom is megépül a fejlesztés során. A beruházás 4,7 milliárd forintos kormányzati támogatásból valósul meg Székesfehérváron. 

Úthálózat, sportcsarnok, iskolafelújítások: Interjú Vargha TamássalForrás: FMH-Archív

Említette a déli megkerülővel kapcsolatosan a 4500 méteres kerékpárutat, ami nem tartalmazza a Kisfaludon áthaladó és a Budai útra érkező, újonnan megépített kerékpárutat, amely szakasz már láthatóan elkészült. A Budai úti kerékpárút becsatlakozik majd a sokat emlegetett, de még egyelőre fel nem épült multifunkciós csarnokhoz? 

 

– Igen, olyannyira, hogy a csarnok már megkezdett építkezésénél jól látszik az újonnan kialakított úthálózat, amibe gépjárművekkel és kerékpárokkal is be lehet csatlakozni. Az Alba Aréna építésén új útkapcsolatokat és úthálózatokat építenek, és az intézmény P+R parkolót is kap. A földmunkákkal megkezdődött a Budai út mellett az Alba Aréna kivitelezése. A Modern Városok Program keretében megvalósuló multifunkcionális rendezvény- és sportcsarnok megépítése mellett komoly úthálózati fejlesztést is jelent a beruházás, hiszen közvetlen összeköttetés létesül az Alba Ipari Zóna és a Budai út között. A székesfehérváriak megérdemlik, hogy felépüljön ez a csarnok, ami otthona lesz a sportnak, természetesen kiemelten a jégkorongcsapatunknak, a Fehérvár AV19-nek, de otthona lesz a kultúrának, és otthont adhat konferenciáknak is. Fontos, hogy nemcsak egy multifunkciós csarnok épül, hanem egy új városrész jön létre. 

 

A sport és kultúra új bázisa mellett a belvárosban gőzerővel folyik a Ciszterci Rendház felújítása. Sokan próbálnak meg beleskelődni az ablakokon, az építkezésen néha nyitva hagyott nagykapun, de kívülről még nem látjuk, mit is alakítanak ki. Mi történik a rendházban? 

 

– Célegyenesben van a rendház felújítása is, ami köszönhető annak, hogy sikerült a kivitelezést egy fehérvári építőipari cégnek elnyerni, és ezzel munkát biztosítani a környezetünkben élő szakembereknek. A kormány 5,1 milliárd forintos támogatásának köszönhetően csodás állapotban állíthattuk helyre a műemlék épületet, megóvva minden értéket. Reményeim szerint a Szent István Király Múzeum jövő évben, az Aranybulla kiadásának 800. évfordulóján nagyszabású kiállításnak ad otthont, mely az Árpád-házi királyoknak állíthat emléket. Ismereteim szerint a ,Királyok és Szentek – Az Árpádok kora című tárlatra több országból érkeznek majd értékes műtárgyak, melyeknek fogadásához most már minden korszerű technika megtalálható a múzeumban. A régihez jól illeszkedve épül egy új épület is, mely egy olyan vas-fém-üveg szerkezetű belső tér lesz, ahol akár koncert is megrendezhető. Ebből a fogadótérből közelíthetik meg majd a látogatók a kiállítótereket. Méltó elhelyezést kapnak az egykori királyi bazilika kövei is a volt Köztársaság mozi épületében, melyet így sikerül megmenteni és kulturális-tudományos célokra felújítani a kormány 3,5 milliárd forintos támogatásából. Új, fontos közösségi teret nyer vissza az épület felújításával a város kulturális élete. 

A beruházás során a Ciszterci Szent István Gimnázium több mint 4 milliárd forintból kap új szárnyat Forrás: Archív

És remélhetőleg ezt az új kulturális teret a fiatalok is betöltik egyre gyakrabban. Viszont a városban már mindenféle kósza hírek járnak, hogy a korábban beígért iskolafelújítási program lehet, hogy nem is lesz, lehet, hogy nem is úgy lesz, mint ahogy arról korábban hallottak. Történt-e lépés a fehérvári középiskolai, általános iskolai felújításokkal kapcsolatban? 

 

– 19 milliárd forintos iskolafelújítási program indul Székesfehérváron. A Modern Városok Program keretein belül eddig soha nem látott, átfogó iskolafelújítási program kezdődik, melynek köszönhetően a fehérvári diákok a jövőben modern, energiatakarékos épületekben tanulhatnak majd. Felújításra kerül a Vasvári Pál Gimnázium, a Tóparti Gimnázium, a Kodolányi János Gimnázium, a Kodály Zoltán Általános Iskola, a Hermann Zeneiskola, a Barátság Háza, és további tizenöt fehérvári általános iskola vizesblokkja. Emellett sikerült elérnem, hogy a kormány támogatásával a Ciszterci Szent István Gimnázium is megújul. Az új tornaterem mellett ebédlő, konyha és egy díszterem is épül, továbbá 12 új tanteremmel gazdagodik az iskola. A régóta tervezett bővítéshez 2017-ben 2,7 milliárd forint támogatást adott a kormány, ami a tornacsarnok, az ebédlő és a díszterem megvalósítását tette lehetővé. A második ütemre pedig nagy örömünkre sikerült az idei évben további 1,67 milliárd forintos támogatást szerezni a kormánytól, melynek köszönhetően 12 új tanterem épül. Sikerült azt is elérni, hogy az eredeti tervek szerint a második ütemre a középiskolai campus projekt keretében biztosított kiegészítő forrást úgy kapta meg a fenntartó, hogy az nem érinti a középiskolai campus projektet, így ezt a közel kétmilliárd forintot más iskolák felújítására és bővítésére tudjuk fordítani. A Ciszter új tornacsarnoka zöld tetőborítást kap, ahova kisebb cserjéket telepítenek majd. Olyan modern tornacsarnok kerül kialakításra, amelyben külön helyiséget kap majd a szertorna. Az új menzahelyiség pedig a tornacsarnok lelátójával egybenyitható lesz, így multifunkcionális lehetőségeket kínál a rendezvényekhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában