Békés volt az év vége?

2021.12.31. 11:30

Tavaly szilveszterkor 1028 esetben szegték meg a kijárási tilalmat itthon

A szilveszteri időszak sokszor ellentmondásos: míg valaki arra vágyik, hogy az év egyik legjobb és legnagyobb bulijában kitombolja a mögötte álló hónapokat, addig más nyugalmat és békességet keres otthona falain belül. Éppen ez a kettősség az, ami időről időre konfliktusokat szül az év búcsúztatásakor.

Déri Brenda

Évek óta újra és újra felmerül az önkormányzati szervezésű központi tűzijáték létjogosultságának kérdése Illusztráció: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: NAGY NORBERT

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságot arra kértük, mondják el az elmúlt évek tapasztalatait a szilveszter kapcsán. Milyen sűrűn érkeznek hozzájuk ekkor bejelentések, panaszok? 

Válaszukban arról tájékoztattak bennünket, hogy megyénkben pirotechnikai eszközökkel kapcsolatos szabálysértési feljelentés tavaly szilveszterkor nem történt. Ami azért is érdekes, mert nemrég a közösségi média felületén számos székesfehérvári lakos arról beszélt, hogy a belvárosban tavaly szilveszterkor rengeteg petárda hangját lehetett hallani, nemcsak december 31-én, hanem az azt megelőző napokban is. Úgy tűnik azonban, hogy tényleges bejelentést nem tettek a lakók. 

Ugyanakkor Fejér megyén kívül az Országos Rendőr-főkapitányság statisztikái szerint 2020-ban összesen 13 eljárás indult személyek ellen ebben a témakörben. 

A megyei szakértőknél továbbá arról is érdeklődtünk, hogy az egy évvel ezelőtt fennálló korlátozásokat betartották-e az emberek. Érkezett-e panasz amiatt, mert megszegték a kijárási tilalmat vagy a tömeges csoportosulást? Mint megtudtuk, nagyon is volt példa erre, s bár megyékre szűkített információval a rend­őrség nem tudott szolgálni, azt elmondták, hogy a kijárási tilalom megszegése miatt 2020. december 31. 20 óra és 2021. január 1. 5 óra között összesen, országos szinten 1028 emberrel szemben kellett intézkedniük. Hangsúlyozták továbbá, hogy tekintettel az új évre a hatóság a közrend és a közbiztonság fenntartása érdekében, figyelemmel arra, hogy ez az időszak az ünneplésről szól, a jogsértő magatartást tanúsító állampolgárokkal szemben fellép, figyelmeztet, valamint ha szükséges, szankciót alkalmaz. 

Nos, hamarosan az is kiderül, hogy az idei szilveszter mit tartogat számunkra. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában