Az ötvenéves iskolaépület

2021.12.22. 11:30

Rég megérett a felújításra a bicskei Vajda János Technikum

Borsányi Bea

Jelentősen javulhatnak a körülmények az 1966-ban épült intézményben

Forrás: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A Vajda János Gimnázium sok névváltozáson ment keresztül az elmúlt években. Most éppen Székesfehérvári SZC Vajda János Technikumnak hívják. Ez azonban mit sem változtat azon, hogy a régi épület felújításra szorul. A jó hír: januárban végre indulhatnak az első ütem munkálatai.

– Az iskolát 1966-ban építették, azaz több mint ötvenéves. Azóta komolyabb felújításon nem esett át. Most azonban lehetőség nyílt arra, hogy két lépcsőben helyrehozzuk az épületet. Az első ütemben megvalósuló munkák már tervezés alatt állnak, sőt januárban el is kezdődhet a kivitelezés, amire 390 millió forintot költhetünk – tudtuk meg Kulcsár Szilviától, az intézményt fenntartó Székesfehérvári Szakképzési Centrum kancellárjától, amely mindössze öt éve vette át a Vajdát.

A legsürgetőbb a tető rendbehozatala, ami már olyan állapotban van, hogy előfordul, nagyobb esőzések idején egyes tantermeket nem lehet használni a beázás miatt. Ezért most abban a szárnyban kezdődik a munka, ahol nem odázható tovább a felújítás. Ezen a részen tetőhéjazat-­cserét, a szigetelést és a második emeleti tantermek teljes körű felújítását végzik el. 

Az iskola épületének állapotán túl azért is halaszthatatlan a felújítás, mert a centrum ígéretet tett arra, hogy átmenetileg befogadja a 2022 szeptemberében újonnan induló – és újonnan is épülő – biatorbágyi szakképző iskola első osztályait. Miután ezek a diákok birtokba veszik a zöldmezős beruházásban elkészült iskolájukat, a Vajdában lehetőség nyílik arra, hogy a felújítás második lépcsőjét is megvalósítsák. Ebben a körben tervezik kivitelezni a bicskei épület teljes körű felújítását, ám mivel ez egy szélesebb körű projekt részeként valósulna meg, ami egyelőre felmérési szakaszban jár, biztosat még senki sem mondhat. 

– Mivel több intézményt is érint ez a beruházás, egyelőre ott tartunk, hogy felmérjük, melyik intézményeinkben és pontosan milyen felújításokra lenne szükség. Várhatóan januárra kirajzolódik minden, és amennyiben a támogatást is megkapjuk, a bicskei iskola is újjászülethet. A Vajda tervezett költségvetése egymilliárd forint, és ebben új eszközök beszerzését is tervezzük – mondta Kulcsár Szilvia. 

A Biatorbágyi Innovatív Technikum és Gimnáziumról annyit érdemes tudni, hogy a dán szakképzési rendszer jó gyakorlataira és innovációira építve szeretné kialakítani saját képzési rendszerét. Az intézmény hosszú távon ötszáz diáknak kínál majd piacképes gazdasági szaktudást a logisztika, a pénzügy-­számvitel és az informatika területén, de „sima” gimnáziu­mi osztályt is indítanak. 

– Ami minket illet, nyitottan állunk az együttműködéshez, és jó, hogy cserében kapunk is valamit – komoly felújítás jár azzal, hogy egy fél évig a mi iskolánk ad otthont a BIT-es diákoknak – mondta Bottlik Zoltán Ákos, a Vajda János Technikum igazgatója, aki hozzátette, nyilván eddig sok minden nem történt az együttműködés terén, hiszen a „vendégség” csak 2022 szeptemberében kezdődik. A biatorbágyi iskola hivatalos levelezési címe egyelőre megegyezik a Vajdáéval, ők továbbítanak nekik minden küldeményt. 

A két intézmény tehát egy fél évig egy épületben működik majd, ám a diákokat és az őket tanító biatorbágyi pedagógusokat nem szándékozzák elszeparálni. Erre fizikailag nincs is lehetőség, ugyanakkor ér­telme sincs. A vendégdiákok azokban a második emeleti, szám szerint négy tanteremben lesznek elhelyezve, amelyek teljes felújítása a fentebb említett módon, jövő év ja­nuárjában kezdődik. Ezeket a tantermeket a vajdások rossz állapotuk miatt amúgy sem használják, így felújítás után sem hiányzik majd nekik a hely. 

Mindamellett ez a fajta elosztás azt is garantálja, hogy a két iskola a saját hétköznapi életét is úgy élheti, ahogy az nekik megfelel, tette még hozzá Bottlik Zoltán Ákos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában