Hősökre kell gondolni

2021.12.11. 07:00

Menthetetlen állapotban van a Don-kanyar Emlékkápolna?

A két település között lévő Don-kanyar Emlékkápolna az elmúlt évtizedekben szent helye lett a katonai hagyományőrzésnek. De most baj van vele.

Tihanyi Tamás

Az áldozatok szimbolikus sírkeresztje a kápolna előterében

Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– A doni kápolna 2010 novemberétől, egy akkor született országgyűlési határozat értelmében a Nemzeti Emlékhely része, azaz nem különálló objektum ­­­– szögezte le Görög István, a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely ügyvezetője és a Honvédség és Társadalom Baráti Kör elnökhelyettese. – Korábban nem volt rá érvényes használatbavételi engedély, ezért döntöttek úgy az illetékesek 2010-ben, hogy hosszú távon úgy biztosíthatják a kápolna jövőjét, ha „ráteszik” a nemzeti emlékhely védelmét. Ennek megfelelően lett az egységes katonai emlékpark része, ezért van hozzá közünk és nekünk kötelességünk ellátni az ebből adódó feladatokat.

A terület, ahol a kápolna áll, a magyar állam tulajdona, kezelője pedig a Vadex Zrt. volt ez év januárjáig, de ők ezt a jogot visszaadták a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek azzal a kéréssel, hogy keressenek új kezelőt. Úgy tudjuk, ebben még nem történt előrelépés, azaz a labda még mindig a katonai emlékpark ügyvezetésének területén pattog: igaz, nehezen lehetne jobb helyen. Ám az elmúlt években az 1993-ban felavatott kápolna egyre rosszabb állapotba került.

– Spányi Antal megyés püspök úr és mások összefogást kezdeményeztek a kápolna megmentéséért – folytatta Görög István. – Ennek eredményeként munkatársaimmal és támogatóinkkal azon kezdtünk gondolkodni, miként lehetne a helyzeten javítani. Építészeket, szakértőket vontunk be a megoldáskeresés folyamatába, és időközben arról bontakozott ki vita, hogy a látható állagromlás milyen mértékű beavatkozást igényel. Mert azt tudtuk, már nem lehet csak lefesteni a felületeket, a beázás ténye egyértelműen látszott, de meg kellett tudnunk azt is, hogy a tartóelemek sérültek-e az idők folyamán.

Akadt szakértő, aki azt mondta, hogy a gondokat külső kezeléssel még orvosolni lehet, egy másik építész szerint azonban már menthetetlen az egész építmény.

– Ezért következett az a lépés, hogy a szerkezetet hozzáférhetővé kellett tenni a további statikai vizsgálatok érdekében – folytatta az ügyvezető. – Ezt a műszaki hozzáférhetőséget oldottuk meg november közepén, az utolsó megemlékezés után. Akkor állapították meg, hogy a szerkezet menthetetlen. Jelenleg a kápolna be van kerítve és azt kérjük, senki ne menjen a közelébe! A tervezés gőzerővel folyik, és amint az időjárás engedi, a kivitelezéshez is hozzá tudunk kezdeni. Jelenlegi elképzelésünk szerint a Hősök napjára, azaz május végére újjászületik a doni emlékhely.

A tiszteletadásnak, a januári püspöki szentmisének tehát más helyszínt kell keresni. Kézenfekvő megoldásnak látszik, hogy a doni katasztrófa és heroikus magyar helytállás következő évfordulóján a közeli katonai emlékparkban lesz a megemlékezés. De a sérült állapotban lévő kápolna felújítása nem tűr halasztást. Tartozunk annyival hősies küzdelemben elesett katonáink emlékének, hogy eddig sem kellett volna eljutni a halogatással. De ki állja a munkálatok költségeit?

– Egyértelmű döntés született arról, hogy a magyar állam, de a pontos összeget még nem lehet tudni – válaszolt Görög István. – Történtek már korábban költségbecslések, de azok olyan sérülésekre készültek, amelyek csak kívülről voltak láthatóak, ám mára kiderült, hogy annál sokkal rosszabb a helyzet. Az összes tartószerkezetet cserélni kell, és minden valószínűség szerint hozzá kell nyúlni az eredeti tervekhez is. De bizakodunk abban, hogy rövidesen éppen olyan méltó lesz állapotában is az emlékkápolna, mint amilyen fontos marad nemzetünk kegyhelyeként. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában