Frissen Fejérből

2021.12.27. 07:00

Közösen élték meg a karácsonyt a keresztény gyülekezetek

Ünnepi szentmiséket és istentiszteleteket tartottak és közösen élték meg a karácsonyt a keresztény gyülekezetek a megye számos pontján.

Baráth Eszter

Spányi Antal megyés püspök a Szent Imre-templomban celebrált ünnepi szentmisét karácsony alkalmával.

Forrás: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Spányi Antal megyés püspök szenteste, karácsony első és második napján is ünnepi szentmisét celebrált a Szent Imre-templomban. A karácsonyi szentmisén a megyés püspök szentbeszédének kezdetén kiemelte, a napkeleti bölcsek a csillagot követve útjuk során arra gondoltak, egy gazdag helyre érkeznek majd, ezzel szemben a szegénységgel szembesültek. 

 

– Meg kell értenünk, az látja meg Krisztust, az ismeri fel Betlehemben, a jászolban, aki képes önmagából feladni valamit. Ezt tették a pásztorok, ezt tették a napkeleti bölcsek. Ők akkor felfedezték Krisztust, és ez a Krisztus azóta is velünk van és ezt a gyermeket nekünk is fel kell fedezni. Befogadni, hogy szeretete és békéje velünk éljen és az ő szeretetét és békéjét továbbadjuk a világnak – hangsúlyozta Spányi Antal szentbeszédében. Az ünnepi szentmisén az elhangzottak mellett a felcsendülő karácsonyi énekek még inkább megerősítették legjelentősebb ünnepünk üzenetét és valódi lényegét. 

A lovasberényi református templomban Kovács Bendegúz ötödéves teológiahallgató hirdette az igét

Forrás: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Lovasberényben ­legátus szolgálatával zajlott karácsony második napján az úrvacsorás istentisztelet. Az istentiszteletet Hajdú Szabolcs Koppány lelkipásztor és Kovács Bende­gúz ötödéves teológiahallgató tartotta. 

 

– Azt veszem észre, hogy amikor a karácsonyt ünnepeljük, sokszor csak elvont fogalmakról beszélünk, s egyre kevesebb szó esik magáról Jézusról, akiről ez az ünnep valójában szól – kezdte Kovács Bendegúz. A hirdetett ige arra adott választ, ki is valójában Jézus, akit sokféle ábrázolásmódban láttunk már, és akinek valóságát annak ellenére is nehéz értelmeznünk, hogy a mai technológiák segítségével akár a világegyetem különböző szegmenseit is meg tudjuk már vizsgálni. Kovács Bendegúz kiemelte, mindenki a saját maga képére, meg- győződésére próbálja formálni Jézust, pedig őt nem lehet beskatulyázni emberi keretek közé. Mert ő túlmutat mindenen, minden földin.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában