A közösségért tesznek

2021.12.27. 14:00

Karácsonyi ajándéknak is beillő elismerést kapott a Civil Centrum Közhasznú Alapítvány

Farnady Judit beszélt a részletekről.

Bokros Judit

Farnady Judittal beszélgettünk az elismerés hátteréről

Forrás: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az alapítvány a Nemzeti Kiválóság Elismerési Rendszerben kapott bronz fokozatot. Ez a rendszer többszintű szervezeti működést minősít, és konkrét számok, eredmények alapján ismeri el a teljesítményt. Ezért is megbízható az értékelésük, és jelentős az általuk adott bronz fokozat – tudtam meg Judittól, aki az alapítvány létrejöttét foglalta össze elsőként. 

Az alakulás 2005-ben történt, és alapvetően azóta is szervezetfejlesztéssel, közösségépítéssel foglalkoznak. Az irányítótestület háromfős, szakemberek, szervezetfejlesztők vesznek részt benne, de vannak önkéntesek is. A kuratórium háromfős, a szakértői csapatba pedig Judit mellett Horváth Gergely és Huják Attila tartozik bele – nekik Judit nagyon sokat köszönhet. 

Pályázatokból, szolgáltatási bevételekből, adományokból, egyszázalékos felajánlásokból tartják fenn magukat azért, hogy másoknak (egyéneknek, csoportoknak) segíthessenek. Vannak kiválósági nagyköveteik, ami egy önkéntes vállalás. Felkaroltak már úgynevezett „jó ügyeket”, de például „pót­unoka, pótnagyi” programot is szerveztek. 

A bronz fokozat nem csupán a jövőbeli fejlődés újabb kapuját nyithatja meg az alapítvány előtt, hanem bizonyos értelemben a múltbeli tevékenységeiket is összekapcsolja egymással. Ezek része a szervezet- és a hálózatfejlesztés, amelyet az értékteremtés és az értékbiztosítás szempontjai szerint végeznek, az embert a középpontba helyezve. Átfogó céljuk pedig az egyének és a csoportok autonómiájának erősítése, valamint a közösség­építés. Eközben odafigyelnek a minőségbiztosításra is. 

Judit három aktuális projektet nevezett meg: az egyik a települési jóllét fejlesztéséről szól, de fókuszban van az idős emberek jóllétének elősegítése, és dolgoznak pél­dául a fogyatékosügyi szervezetek – látássérülteket, siketeket és nagyothallókat, fogyatékos gyermekeket segítő egyesületek – fejlesztéséért is. 

Az elismerést alapvetően meghatározó hozzáállás az, hogy mindig rendszerekben gondolkodnak, és megnézik, milyen társadalmi hatása lesz a munkájuknak. Folyamatosan mérik a változásokat, figyelik, mi történik adott egyén, közösség vagy a társadalom szintjén. A tervezést is úgy végzik, hogy nagyon pontosan kitűzik az elérendő célt, azt, hogy ennek érdekében milyen eredményeket várnak. A „miért” tehát nagyon fontos rész ebben a rendszerben. Judit szerint sok szervezet azért kevésbé sikeres, mert nem gondolkodik eléggé előre, és nem határozza meg, pontosan miért is dolgozik. Ezért nem jönnek megfelelően az eredmények. A CICE abban is segíthet, hogy ez változzon – és az ő eredményességük már bizonyított. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában