Hamar elkapkodják

2021.12.03. 11:30

Immáron indulhat a fenyőmustra Fejér megyében

Kitelepültek az első fenyőfaárusok. A kínálat, az első szemrevételezések szerint, remekbe szabott. Érkeztek fenyők Zalából éppúgy, mint Dániából.

S. Tötő Rita

Lang-Lozsi György fenyőfaszakértő, kezében egy Nordmann-fenyővel: Mindenki ezt keresi

Forrás: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Csomagolva vagy éppen béklyójától megszabadulva sorakoznak a frissen vágott fenyők az egyik fehérvári nagyáruház parkolójában. Random döntés volt, hogy benézzek, de megérte felmérni a terepet, hiszen hamarosan úton-útfélen kitelepülnek az ország minden tájáról érkező árusok. Íme az első tapasztalatok: 

– A Nordmann-fenyő irányába ment el az utóbbi időben a piac – ezt viszi szinte mindenki – mondja Szakasics Zoltán áruház-igazgató, közben ugyanis kiderült, hogy maga az áruház kínálja ezeket a fákat. 

– A Nordmann nagy része Dániából jön. Puha, nem szúr, nem hullik, s visszafogott illata van – sorolja. Ez a fenyőféle azonban sajnos egyre kevésbé szeret nálunk lenni – tudom meg. A hideg dán vidékek után az itteni klíma ugyanis túl meleg számára. És ahogy nézzük, egyre melegebb… Nehéz ezért az itteni termesztése, de azért gyakran próbálkoznak vele – főleg a zalai termesztők. Hiszen, ahogy már volt is szó róla, most mindenki ilyet keres. Ezen a lerakaton 4 és 15 ezer forint között kapható a vágott, 7 és 17 ezer forint között a konténeres, azaz földlabdás változat. 

Ezt követi népszerűségben a lucfenyő, amely a hagyományos változat Magyarországon. Ez Zala megyéből érkezik általában. Főképp azok választják, akik ragaszkodnak a hagyományos fajtához. Olcsóbb, viszont hamarabb lehullatja a tűleveleit. Lucfenyőt 3000 és 5500 forint között vehetünk itt, ez utóbbi már 2 méter feletti darab. A gyökeres ára ebből 5 és 6 ezer forint között mozog.

Tavaly is bőséges volt a választék Fehérváron, és ez minden bizonnyal idén sem lesz másként

Forrás: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Teljesen visszaszorulóban van az ezüst, amely ugyan tartós, viszont nagyon szúrós, és ezzel nem akarnak dolgozni az emberek. Itt is van sok, mégsem keresi senki. Árban ez a Nordmann és a luc között helyezkedik el, viszont ez a legillatosabb. Az illat intenzitását pedig a benne lévő gyantamennyiség határozza meg. Vágottat 4 és 10 ezer, konténerest 6000 és 7500 forint között kaphatunk. 

Lang-Lozsi György szakértő jó tanácsokkal szolgál: nagyon fontos, hogy betartsuk a hőlépcsőt, azaz ne vigyük azonnal a fűtött lakásba a fenyőt, amikor hazavisszük! Először tegyük egy védettebb helyre, s csak később vigyük be a melegbe, javasolja. A hősokk ugyanis nem tesz jót a fának. 

Sok helyen centire adják a fenyőt, de itt darabáras. Legolcsóbban kaphatnék 3 ezerért, legdrágábban pedig 15 ezerért. 

– De az már príma kategória – hangsúlyozza Szakasics Zoltán. 

Ahogy látom, földlabdás fenyők is vannak szép számban. Szép, tömött tüskés, szabályos alakúak. Karácsony után ki lehet őket ültetni a kertbe, mondják a szakemberek. Vissza itt nem veszik, teszik hozzá, mert sosem tudni, mennyire viselte meg a fákat a lakásban való lét. Érdemes már most körbenézni, a legszebb fákat ugyanis hamar elkapkodják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában