Formabontó építész

2021.12.15. 09:00

Harmadik vidéki helyszínen a Makovecz-installáció

A Makovecz Imre tiszteletére állított szabadtéri installációt kedd délután mutatták be a Bartók Béla téren.

Bagotai Zsanett

Lehrner Zsolt és Tomka Gábor adták át gondolataikat a megnyitón

Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A kiállítást vagy még inkább: vándoroszlopot a Magyar Nemzeti Múzeum és a Makovecz Imre Alapítvány indította útjára, mellyel az építész halálának tizedik évfordulójáról emlékeznek meg. Az oszlopinstalláció felavatását halálának napjára időzítették, azaz szeptember 27-re. Erre Budapesten került sor a Vigadó előtt, ezt követte Tata, Győr és most Székesfehérvár. A város önkormányzatának képviseletében Lehrner Zsolt alpolgármester úgy fogalmazott a megnyitón, hogy Makovecz Imre a magyar organikus építőművészetnek a megteremtője és egyben a legnagyobb alakja is. 

 

– Kissé fáj a szívem, amiért itt, a Királyok városában nincsen középülete az építésznek, de bízom abban, hogy ez a jövőben még változhat, ugyanis az installáció nemcsak a már megépült épületeket mutatja be, hanem a még be nem teljesült terveket is – fejtette ki gondolatait az alpolgármester. 

A Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményi főigazgató-helyettese, Tomka Gábor elmondta, hogy ha egy dolgot kellene kiemelnie Makovecz munkásságából, akkor az a bátorság lenne, mivel merészen felvállalta sajátos elképzelé­seit, melyek akkoriban teljességgel formabontónak és újszerűnek számítottak. 

A kiállítás január elejéig várja az érdeklődőket, akik videós és képes dokumentumokon át tekinthetnek bele Makovecz Imre művészetébe. DB 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában