Frissen Fejérből

2021.11.05. 07:00

A Magyarok Kenyere program adományozási ünnepségét tartották meg Martonvásáron

A gazdaösszefogás eredményeként idén ezer tonnányi gabonát – búzát, lisztet – adtak össze határon innen és túl a rászoruló családok, gyermekotthonok megsegítésére. Az ünnepi eseményen hangsúlyozták: az adomány a nemzeti összetartozást is kifejezi.

Zsohár Melinda

A martonvásári tanárok és gyerekek muzsikája, kórusa is köszöntötte az ünnep résztvevőit

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Tíz éve indult el a mára Magyar Örökség-díjas program, amelyben idén nyolcezer gazda vett részt, s számosan egyéb terményekkel és pénzadománnyal bővítették ki a jótékonysági kezdeményezést. Először tíz tonna búzát gyűjtöttek és öntöttek össze, majd jelképesen lisztté is őrölték a határon belülről és a határon túlról érkezett gabonaszemeket, s megszervezték országszerte a szétosztását. Megszázszorozódott a tíz év alatt a mennyiség, híre kelt Kárpát-medence szerte ennek a szép történetnek, ami mára a búzaszenteléssel kezdődik tavaszonta. Több évben határon túli településeken zárták az adományozást, ám a pandémia miatt idén maradtak az anyaországban az ünneplők.

Az esemény alaphangulatát Mészáros János Elek alcsútdobozi énekművész és agrármérnök adta meg a Himnusz eléneklésével, majd dalával, versével, és a martonvásári tanárok és gyerekek muzsikája, kórusa tette teljessé.

A martonvásári tanárok és gyerekek muzsikája, kórusa is köszöntötte az ünnep résztvevőit
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Böjte Csaba, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány elnöke és az árva gyermekek „apja” Gyergyóból hozott el fiúkat, lányokat a budapesti ökölvívó bajnokságra, s egyúttal a Magyarok kenyere ünnepre. Herczeg Anita, az államfő felesége, az esemény fővédnöke szokott modorában, emelkedett hangnemben szólt a szegények megsegítéséről, az alapítvány küldetéséről. Az adományozók és a szervezők „képesek lerövidíteni a távolságot a rászoruló és a bővelkedő emberek között”, mondta, s hozzátette: az irgalom és az együttérzés is a mélyszegénységben, a rászorulók és a gyermekotthonok ajándékcsomagjait gazdagítja.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárkamara (NAK) elnöke a kenyér és a búza szimbólumának jelentőségét hangsúlyozta, s elsorolta, a gazdákon kívül ki mindenki járult hozzá, hogy százezren részesülhessenek határon innen és túl a Magyarok kenyere adományából. A NAK országos elnökség elnöke, Rittlinger József a fuvarozók, molnárok, egyéb szakemberek nevében vett részt az adományozási ceremóniában, az ünnepségen jelen volt Tessely Zoltán, a körzet országgyűlési képviselője is.

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár a 2010-től folytatott magyar nemzetpolitika jelentőségét emelte ki az összetartozás jegyében. Emlékeztetett e napon az 1956. november 4-i fájdalomra, ekkor dübörögtek be Budapestre a szovjet tankok a forradalom leverésére. Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (Magosz) elnöke, a Parlament alelnöke a Magyarok Kenyere-program fő szervezőinek nevében kijelentette: a tíz éve indult kezdeményezés a magyar gazdák lelkéből fakadt, s érzésekben is összekovácsolja a magyarságot. Segítőt és megsegítettet egyaránt.

Böjte Csaba megáldotta az adományt, amelyből az erdélyi gyermekotthonokba is jut egyéb élelmiszerekkel együtt. „A gazdák nem elvetik, nem eladják ezt a gabonát, hanem a szeretet barázdájába szántják bele” – fogalmazott, s mint mindig, mosolygósan és derűsen Jézust, s a jézusi szeretet parancsát idézte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában