Frissen Fejérből

2021.11.09. 11:30

Rengeteg dologra derült fény Kovács Sarolta és Faragó Tamás beszélgetése nyomán

Életmódi beszélgetés színhelye volt hétfőn kora este a Fehérvári Civil Központ alján lévő Titkok Háza. Nem voltak sokan, úgy tucat ember. Kár, mert két kiemelkedő sportoló megismerkedésének lehettek szemtanúi a szemfülesek.

Majer Tamás

Szili Csaba tanár, megyei képviselő kérdezte Kovács Sarolta olimpiai bronzérmes öttusázót és Faragó Tamás vízilabdázót, edzőt, a nemzet sportolóját

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A beszélgetést az ilyen szerepben ritkán látható Szili Csaba tanár, megyei képviselő vezette remekül. A férfi- és női sportpszichológiai különbségekről, eltérő motivációs lehetőségekről és hatásokról kérdezte Kovács Saroltát, világ- és Európa-bajnok, olimpiai bronzérmes fehérvári öttusázót, valamint Faragó Tamást, a nemzet sportolóját, olimpiai, világ- és Európa-bajnok vízilabdázót. Aki nem mellesleg hosszú évekig volt a magyar női válogatott szövetségi kapitánya, s jelenleg is nők között edzősködik.

Faragó Tamás tapasztalata szerint a nők racionálisabbak, mint a férfiak

Kovács Sarolta, akit a tokiói nyári olimpián szerzett bronzérme óta – méltán – a tenyerén hordoz Székesfehérvár, elmesélt egy gyerekkori történetet. Úgy kilenc lehetett, alsós. Nem érte föl a buszon a leszállásjelző gombot. Sokat buszozott; egy öttusázó állandóan mozgásban kell legyen, sok a sportág, sok az edzés. Nos, megkért egy asszonyt, nyomja meg neki a gombot. Ő sem érte fel. A hölgy azután egy férfinek adta tovább a feladatot azzal, hogy segítsen leszállni a kisfiúnak… Beégett ez a jelenet Kovács Saroltának. Elmondta, azóta nagyon figyel arra, hogy kint legyen a hosszú haja a sapkából. Persze nőisége ma már magáért beszél. A sportoló elmondta, a versenyek előtt nagyon sokáig – az olimpia kivétel volt – feltétlenül időt szánt arra, hogy a haja, a körme, akár a szempillája rendben legyen. A kívül-belül tökéletességre való törekvés, az, hogy jól érezze magát a bőrében, rendre segítette is őt.

Kovács Sarolta világ- és Európa-bajnok, olimpiai bronzérmes öttusázó, valamint Faragó Tamás, a nemzet sportolója, olimpiai, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó beszélgetett.
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Faragó Tamás, miután a moderátor a lánycsapatokkal, nőkkel való munkáról kérdezte, elmondta, nézete szerint a hölgyek racionálisak, a férfiak inkább romantikusak, okoskodók. A fiúk, ha megkapják az adatot, miszerint légvonalban öt kilométeres egy adott út, ők akkor is tudnak egy rövidebb utat. A racionális gondolkodás előnyére válik a nőknek a sportban. Azonban az, hogy a nők egyszerre több mindenre is tudnak koncentrálni, inkább hátrány a férfiakkal szemben. A férfiak figyelmét nyilván nehezebb elterelni a sportról. Szili Csaba felvetette, néha elég durva sport a vízilabda, ő maga még néha a férfiak összecsapásait is csak hunyorogva nézi. Faragó kifejtette, ő nők edzőjeként, kapitányaként azt akarja, hogy a csapatában hét házmesterlány legyen a vízben. Kint a parton legyenek úrinők! – Ott az affektálástól kezdve a riszálásig minden belefér – mondta; a vízben keménynek kell lenni.

Szili Csaba tanár, megyei képviselő kérdezte Kovács Sarolta olimpiai bronzérmes öttusázót és Faragó Tamás vízilabdázót, edzőt, a nemzet sportolóját
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában