Frissen Fejérből

2021.11.01. 07:00

Megáldották és felszentelték Nepomuki Szent János megújult szobrát Soponyán

Az őszi dekorációk központi elemét pompás dísztökök uralták a szalmabálák ölelésében. Benépesült a kerti tó terciája szombaton Soponyán.

V. Varga József

20211030 Soponya, szobor avatás, szentelés, pap, Viszkis, töknapok. Fotós: Fehér Gábor FG Fejér Megyei Hírlap

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A sztárbográcsokban (üstökben!) finomságok rotyogtak, Faragó „Topi” András tárkonyos pulykaragut, R. Kárpáti Péter paprikás csirkét készített, oldalt a Viszkis, Ambrus Attila korongozott, zenés színpadi műsorok sorjáztak. A kora délutáni órákban felavatták Nepomuki Szent János szobrát, a házigazda tisztét Éger L. László látta el.

Nepomuki Szent János a folyók, hidak, hajósok, vízimolnárok, halászok védőszentje. Soponyai szobrának történetét Szücs Norbert polgármester elevenítette fel lapunk érdeklődésére.

A barokk szobor 1760 körül készülhetett, eredeti helye a „büdös tó” becsatlakozásánál lehetett, az akkor még létező dombon. A fennmaradt emlékek és elmondások szerint a tavat tápláló ér elapadását volt hivatott megakadályozni. Ledöntése, az elérhető információk szerint, 1977 előtt történt, de azután még legalább egyszer felállították.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A szoborhoz kapcsolódik a helyi plébános, Gál Ferenc tragikus halála, akinek a templomból hazafelé menet szokása volt a tóparton álló szobornál elidőzni, imádkozni – 1983-ban a szobor mellett érte halálos baleset.

A vízből Horváth László atya vetette ki a szobrot, és őrizte évtizedekig a plébánián. Az apát úr utolsó, Soponyán töltött éveiben a szobortesttöredék a községháza raktárába került, ott talált rá két éve a faluvezető. Az eseményeket Csókay-Baráth Gabriella, Csókakőn élő szobrász- és festőművésszel való véletlen találkozása gyorsította fel, helyi vállalkozók, gazdálkodók és magányszemélyek adakozása tette lehetővé a felújítását, és állhat ismét a kerti tó partján Nepomuki Szent János szobra.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Bár a környezete megváltozott, de a szent továbbra is vigyáz a vizekre, a hidakra, és Soponya összes lakosára!

A Bibliát és a keresztet karjaiban tartó szobrot Kovács Csiba Krisztina református lelkipásztor áldotta meg és Bognár Károly katolikus plébános szentelte fel. A ceremóniát kamaramuzsika, szavalat és egyházi népi ének kísérte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában