Nem füstbe ment terv

2021.11.19. 11:00

November harmadik csütörtökje nemzetközi füstmentes nap

A tradícióvá vált füstmentes nap ötlete 1971-ben született, amikor Massachusetts állam kormányzója, Arthur P. Mullaney arra kérte a polgárokat, hogy egy napig ne gyújtsanak rá, és a pénzből, amit aznap dohányárura költöttek volna, egy helyi középiskolát támogassanak.

egeszsegkalauz.hu, BHA

Ebben az esztendőben a tegnapi nap, november 18-a volt füstmentes

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a dohányzás járványszerű terjedésére, valamint azokra a megelőzhető elhalálozásokra és betegségekre, melyek okában ez áll.

2006 óta Európa-szerte csökken a dohányzók száma, beleértve hazánkat is. Ezt az eredményt veszélyeztetik az új típusú füstmentes dohánytermékek, amelyek a közhiedelemmel ellentétben egyáltalán nem támogatják a leszokást, sőt a cigarettával való gyakori együttes használatnak köszönhetően még veszélyesebbek is lehetnek. Sokan gondolják, hogy az elektromos cigi vagy a vízipipa kevésbé káros, ez azonban nem igaz, ugyanannyi vagy még nagyobb ártalommal rendelkeznek, állítják egyes kutatások.

Ebben az esztendőben a csütörtöki nap, november 18-a volt füstmentes
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Azt, hogy a dohányzás káros az egészségre, ma már senki nem vitatja. Az egészségtudatosság terjedése és a dohányzás visszaszorítására tett intézkedések az elmúlt időszakban megtették hatásukat, hiszen a dohányzók száma Magyarországon 8 százalékponttal (36 százalékról 28 százalékra) csökkent az elmúlt 15 év során. Minél korábban kezdi valaki a dohányzást és minél többet dohányzik, annál nagyobb a kockázata a tüdőrák kialakulásának. Sajnos így, az erős dohányosok környezetében élő emberek is ki vannak téve a tüdőrák kockázatának.

Megdöbbentőek a statisztikai adatok: passzív dohányosoknál a tüdőrák kialakulásának esélye közel 5 százalék. A 7–8–9. osztályos fiatalok 17 százalékának otthonában, zárt helyen, a jelenlétükben is dohányoznak, így közvetlenül kitéve őket a dohányfüstnek. A dohányzásról való leszokást sohasem késő elkezdeni a füstmentes életmód jótékony hatása pedig nem azonnal érezhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában