Frissen Fejérből

2021.11.16. 07:05

Márton-nap a fülei Fülemüle Óvodában

Az aprónép megismerkedett Márton püspök legendájával, az ünnepre libás mondókával, verssel, énekkel, játékkal hangolódtak. A felvonuláshoz libás lámpásokat, fejdíszeket készítettek.

V. Varga József

Liba, kalapban – a felvonuláshoz libás fejdíszek is készültek

Fotó: Szikszai Cintia

Márton napjára vásárral is készültek a fülei Fülemüle Óvodában – tájékoztatta lapunkat Hársádi Júlia intézményvezető. A konyha dolgozói, Lázár Anita és Király Mónika szülői segítséggel gyúrta, szaggatta a pogácsát, a kemencét Fischer Tamás fűtötte fel. A vásári portékákat ugyancsak az anyukák pakolták az asztalokra, dekoráltak, majd a kapuban fogadták a rendezvényre érkezőket.

Az alkalmon könyvek, homokképek, játékok, édességek, kézműves termékek sora várta a betérőket. A kézműves remekek nagy része a szülők, az óvónők, a dajkák keze munkáját dicsérte. Nagy örömükre szolgált, hogy szíves invitálásukat sokan elfogadták, körükben üdvözölhették Kiss Róbert polgármestert, a helyi szervezetek képviselőit és tagjait, sőt, korábbi óvodásaik is velük együtt ünnepeltek. A vállalkozók ajándékokkal lepték meg a gyerekeket.

Az ovisok Márton-napi műsort adtak, melynek végén a lurkók közös táncra hívták a felnőtteket. A budapesti Honvéd együttes két művésze, Gregus Anikó és Dobrozemszky Gábor egy fergeteges koncerttel emelte a hangulatot, a produkciót lezáró libatáncba szinte mindenki bekapcsolódott, és önfeledt táncra perdült.

Liba, kalapban – a felvonuláshoz libás fejdíszek is készültek
Fotó: Szikszai Cintia

Márton püspök lovon érkezett, hogy vezesse a felvonulókat (szerepét az idén a szomszédvár, Polgárdi lovasa, Ladi Vivien vállalta magára). A tűzfelelősök azután meggyújtották a kis lámpásokat, és útnak indult a menet a nem éppen barátságos időjárás közepette. Ugyanis sűrű köd lepte be a települést, de ez sem tudta a lelkes karaván kedvét szegni.

A felvonulók az óvodától indulva a Petőfi Sándor utcán haladtak, majd a Rigó közön keresztül érkeztek meg a katolikus templomba, ahol Barta Tibor plébános várta őket. Tibor atya Márton püspök történetét elevenítette fel, majd egy kis kedvességgel, a hívők által készített mézeskalács libákkal lepte meg a gyerekeket.

Visszatérve az oviba végezetül őszi csemegék várták a jelenlévőket: nagy keletje volt a kemencében sült pogácsának, a libatepertőnek, a libazsíros kenyérnek, a meleg teának és a forralt bornak. A nap jó hangulatát a megjelentek kötetlen baráti diszkurzusa is tükrözte.

– Márton-napi mulatságunkat a jótékonyság is jellemezte, a támogatásokból és a vásár bevételéből meg tudjuk vásárolni az új, udvari mérleghintánkat. Köszönet érte! – tette hozzá Hársádi Júlia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában