Frissen Fejérből

2021.11.29. 07:20

Közel kilencven fiatal tehetség mutatkozott be a hatodik Országos Gregor József Emlékversenyen

A Székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium a Tálos Edit Alapítvánnyal karöltve hirdette meg a legutóbbi énekversenyt, amelynek ezúttal is a koronázóváros adott méltó színpadot az elmúlt napokban.

Tihanyi Tamás

Az Alba Regia Szimfonikus Zenekartól Veleczki Ramóna és Szabó Bence vett át különdíjat, amely számukra szereplési lehetőséget is jelent

Forrás: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az esemény rangját emelte, hogy határainkon túli magyar állampolgárságú és magyar nemzetiségű diákok is nevezhettek a megmérettetésre. A tizenöt esztendeje elhunyt, sokak számára mégis halhatatlanná vált Kossuth és Liszt Ferenc-díjas operaénekes, Gregor József szellemét és örökségét követve támogatta a rendezvény a tehetségek kiemelkedését, életpályájuk indulását. Széles körből meríthetett a zsűri, hiszen kéttucatnyi oktatási intézmény nyolcvankilenc ifjú énekese szerepelt Székesfehérváron, őket három kategóriába sorolták az induláshoz. A hallgatóság népdalokkal, klasszikusokkal, középkori és mai dalokkal egyaránt találkozhatott, de elhangzottak áriák is, hiszen bárki szabadon megválaszthatta kedvelt és esélyesnek tartott versenyművét. 

– A kulturális élet alapjaiban határozza meg egy város mindennapi életét, egy közösséget igazán a művészeti élete tudja igazi közösséggé formálni. Ehhez hozzátartoznak azok a fiatalok, akik meghatározók a mában, és akik folytatják a kultúra terjesztésének misszióját a jövőben – mondta a vasárnapi gálán Cser-Palkovics András polgármester. 

A bírálóbizottság elnöke, Kovácsházi István operaénekes hozzátette: „Ha egy ilyen versenyről, mint a mostani, ketten-hárman operaénekesi pályára kerülnek, az már nagyon jó arány.” Kategóriánként és korcsoportonként három helyezettet díjaztak, és különdíjat is osztottak. A zsűri különdíját, a Gregor József-díjat Tóth-Fejel Dániel József, Székesfehérvár város díját pedig Lakatos Erzsébet kapta. A legfiatalabb tehetségnek Németh Eliza bizonyult. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában