Frissen Fejérből

2021.11.18. 07:00

Foglaljunk-e időpontot előre a kormányablakban, vagy felesleges ilyesmivel pepecselni?

Ha kormányablak-adminisztrációt igény­lő ügyeinket nem hűbelebalázs módjára intéznénk, hanem felkészülve, a tolongást, várakozást elkerülő szándékkal, érdemes időpontot foglalnunk.

Majer Tamás

A nagyvárosi okmányirodákban érthető módon nagyobb a leterheltség

Fotó: Huszár Gábor / Kisalföld

A kormányablakok online központi időpontfoglaló rendszerében sokszor sima ügy a foglalás. Ám nem mindig. Vegyünk egy példát! Ha – maradjuk a névnél: Balázs – autója forgalmi engedélyét szeretné kicseréltetni, hogy a lakhelyére szóló parkolóbérletet gond nélkül kiváltsa a városgondnokság parkolási csoportján, bajban lesz. Balázs november 17-én 10 órakor keresett időpontot a központinak bátran tekinthető, a megyeszékhely belvárosában lévő Koch László utcai kormány­ablakba, a 30 perces intézési időt megkívánó, forgalmival kapcsolatos ügykörre. Talált is, december 31-re. Mást nem, se előtte, se utána.

Példánk Balázsa nem akart szilveszter napján hivatalba menni, ezért kilépett a világhálós programból, s merészen elment időpont nélkül a Koch László utcai kormányablakba. Számításai jobban beváltak, mint remélte! Negyedórát töltött csak az épületben, s hat­ezer forintot hátrahagyva, kezében az új forgalmi engedélyt lobogtatva távozott legott. Vagyis a kormányablak jól, az időpontfoglaló viszont ezúttal rosszul vizsgázott.

Egy fiatal, autóvezetésből frissen levizsgázott fehérvári hölgy néhány hónappal ezelőtt Enyingre utazott, hogy jogosítványát kiváltsa. Vissza már vezethetett is. Azért ment Enyingre, mert hozzá közelebbi kormányablakban nem talált időben közeli időpontot. Az előbbi példára visszatérve: november 17-én délelőtt már másnapra is foglalhatott volna időpontot a forgalmit cserélni vágyó Balázs: például Sárbogárdra, Enyingre, Várpalotára. Fontos tudni, hogy bárki bármelyik kormányablakba bemehet, nincs megkötés se városra, se járásra, se megyére.

A nagyvárosi okmányirodákban érthető módon nagyobb a leterheltség
Fotó: Huszár Gábor / Kisalföld

Más példák is szembejöttek. Egy bicskei családnak a közelmúltban azt tanácsolták, a nagyfiú inkább keressen egy másik kormányablakot, ha azonnal szeretné az útlevelet. Gárdonyba rándult át ügyet intézni. Egy férfi, aki a központi, 1818-as telefonszámát tárcsázta, hogy időpontot foglaljon, azt a tanácsot kapta, bátran keresse fel a hozzá közeli kormányablakot, akár időpont nélkül is. Nem csalódott.

A központi időpontfoglaló rendszerrel, illetve a kormány­ablakok leterheltségével kapcsolatban írásban kérdeztük a Fejér Megyei Kormányhivatalt.

– Kormányablakaink és okmányirodáink leterheltsé­ge változó. Statisztikáink nagyobb ügyfélforgalmat mutatnak a nagyvárosi kormány­ablakokban. A járási székhelyeken működő ügyfélszolgálataink a helyi lakosság és a település vonzáskörzetében élők körében közkedveltek. Ügyfélszolgálati helyeinken a humán erőforrás magas szintű szakmai tapasztalata egységesen biztosított, így ügyfeleink mindegyik kormányablakban magas színvonalú, ügyfélbarát szolgáltatást tapasztalhatnak. A kormányablak mobilapplikáció segítségével az ügyfeleknek lehetőségük van tájékozódni az ország összes kormányablakának nyitvatartásáról, adott időben a várakozási időről, útvonaltervről – közölték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában