Örökös tiszteletbeli elnök

2021.11.26. 09:00

Alapítvány őrzi Mikó Péter nevét

Örökös tiszteletbeli elnökévé választotta meg – posztumusz – Mikó Pétert a Fejér Megyei Ügyvédi Kamara.

Majer Tamás

Varga Alexandra, Mikó Ádám és Mikóné Verger Mária képviselte Mikó Péter családját

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A nem múló tisztséget, illetve az erről szóló írást Mikó Péter özvegye, Mikóné Verger Mária vette át november 25-én, Székesfehérváron, a kamara rendhagyó közgyűlésén Neukum Flóriántól, a kamara elnökétől. 

– Kiegyensúlyozott, lojális, konfliktusmegoldó – e szavakkal jellemezte Neukum a 2020-ban elhunyt Mikó Pétert, aki tehát immár örökös tiszteletbeli elnöke annak a kamarának, amelyet 33 éven át, 1987 óta vezetett. 

Neukum szerint Mikó Péter vezetői mentalitása példaértékű volt, s úgy látja, e példát követik és elfogadják a kamarai tagok. Ezt bizonyítja az a tény is, hogy a közgyűlés, illetve az elnökség is egyhangúlag szavazta meg a posztumusz kitüntetést. A cím átadása előtt Szabó Kálmán mondott méltatást, amelyben összefoglalta Mikó Péter életét. Végezetül Mikó Péter fia, Mikó Ádám szólalt fel, s emlékezett édesapjára. Tette ezt megrendülten, büszkén, humorral és szeretettel. 

– Azt is tudom, hogy mit tanácsolna nekem a mai napon: azt mondaná nekem, hogy fiam, ne beszélj sokat, mert ha a védő sokat áll, a vádlott sokat ül! – idézte meg édesapját a fiú egy derűre hangoló jogászpoénnal. Hiszen voltaképpen ünnepeltek ezen a rendhagyó közgyűlésen a kamarai tagok! 

Mikó Ádám bejelentette, a Fejér Megyei Ügyvédi Kamara közreműködésével a családja létrehozza a Mikó Péter Alapítványt, amelynek célja és küldetése az új ügyvédi generáció támogatása lesz.

 

A Fejér Megyei Ügyvédi Kamara titkára, Szabó Kálmán a következő szavakkal méltatta Mikó Pétert:

– Tisztelt meghívottak, tisztelt elnökség! Dr. Mikó Péter jogász család sarjaként, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állami és Jogtudományi Karán szerzett diplomát, és annak megvédését követően 1969-től 1971-ig a Fejér Megyei Ügyvédi Kamara ügyvédjelöltje volt, majd 1972. március 1-től folytatott ügyvédi tevékenységet. 1984-ben a Fejér Megyei Ügyvédi Kamara fegyelmi megbízottja lett, majd a kamara tagsága 1987 februárjában a kamara elnökének választotta meg. A Fejér megyei ügyvédek a kamarai választások során bizalmukkal rendre megtisztelték, és így 33 évig töltötte be a kamara elnöki tisztét, továbbá a Magyar Ügyvédi Kamara elnökségi tagságát. 1994-től 2006-ig a Magyar Jogász Egylet Fejér Megyei Szervezetének elnöke. Az ügyvédi hivatás mellett a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett választott bíróságon választott bíróként is tevékenykedett. 1998 és 2002 között a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöki tisztét töltötte be. A közgyűlés alelnökeként területfejlesztéssel és a megye önkormányzataival foglalkozott. 2002 és 2006 között a Fejér Megyei Közgyűlés jogi bizottságának volt a tagja. Az önkormányzati választások kapcsán 2014-től a Fejér Megyei Területi Választási Bizottság elnöke volt. Ügyvédi és kamarai munkájára tekintettel Kiváló Ügyvéd, tovább az Ügyvédségért kitüntetésekben részesült, és megkapta a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést. Ügyvédként és ügyvédi vezetőként a legfontosabb elv a tisztesség, a becsület és az emberség, amelyeket megvalósítani igyekezett az ügyvédség képviselete során. Bizonyára ezt honorálta az ügyvédi kar azzal, amikor ismételten megválasztotta őt, több alkalommal elnökké.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában