Frissen Fejérből

2021.11.10. 15:40

„A tanulás ne feladat, hanem élmény legyen” – digitális tanterem az István Királyban

A városban harmadikként az István Király Általános Iskolában avattak digitális tantermet, amely a KÉPES program keretében jöhetett létre.

Héjj Vivien

20211110 Székesfehérvár, Okos tanterem átadás, István Király Általános, Cser-Palkovics, Török Szabolcs. Fotós: Fehér Gábor FG Fejér Megyei HÍrlap

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A Közösségi értékmentő program – Együtt Székesfehérvárért! elnevezésű, 2013-ban indult kezdeményezés célja, hogy a vállalati szféra és az önkormányzat összefogásával olyan feladatok valósuljanak meg, melyek maradandó értéket teremtenek a helyi közösség számára. A program egyik új elemeként jelent meg – az iskolaudvarok felújítása mellett – a digitális tanterem létrehozása, amely a korszerű, innovatív oktatást támogatja.

– Az utóbbi 11 év nagyon sok munkát, tanulást, módszertani megújulást, fejlődést takart. Bármilyen fejlesztést, pályázatot valósítottunk meg vagy szakmai módszertani változást vezettünk be, úgy érzem, a jövőnek dolgoztunk. Hiszem, hogy az élményalapú oktatásban az okosterem eszközrendszere valamennyiünket motivál, támogat és kreativitásra ösztönöz. A tanterem a gyerekek tudását, készségeit fejleszti, reméljük, hogy ez a tudás a jövőbeni pályaorientáció során is hasznukra válik. Bízom benne, hogy a tanulói ötletek alapján megvalósult terem az ifjúság igazi okostermévé válik. – utalt a megújult tanterem falait borító, tanulói rajzokból készített robotokat ábrázoló falfestményekre Krählingné Kovács Tünde, az iskola igazgatója.

A terem átadóján Cser-Palkovics András polgármester arról beszélt, a kezdeményezés a szó legjobb értelmében vett társadalmi felelősségvállalás, a közösség erejének felhasználásával. Mint mondta, a KÉPES program teljes egészében fehérvári, hiszen a város indította el az Alba Innovárt, majd azon belül az okostanterem programot.

– Elsődlegesen a módszertana miatt szól a 21. századról ez a terem. Nem önmagban arról van szó, hogy modern eszközöket szerzünk be, hanem a szemléletet formáljuk, amiben nagy segítség a programhoz csatlakozott tanárok részvétele. Nélkülük ez nem menne. Itt már nem frontális az oktatás, itt már csapatmunkára nevelünk, ami nem kiváltja, hanem kiegészíti a hagyományos oktatást. – fogalmazott a polgármester.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Török Szabolcs, a Székesfehérvári Tankerületi Központ igazgatója beszédében hangsúlyozta, ha a céges világ munkaerőpiaci igényeihez szeretnénk alkalmazkodni, akkor már az általános iskolákban el kell kezdeni azt a gondolkodást kialakítani, hogy a csapatmunka és a kooperatív szemlélet mennyire fontos a mindennapokban és a munkaerőpiac világában. Mint mondta, ez a terem adja a módszertan megvalósulásának lehetőségét. Kiemelte, nem titkolt cél, hogy pár éven belül valamennyi általános és középiskola rendelkezzen legalább egy ilyen teremmel, amely a magyar nyelv és irodalomtól kezdve, a történelnem át az énekóráig mindegyik tanóra oktatását támogatja.

– A gyerekeket magabiztosságra, a technológiák használatára, az egyéni és csapatmunkára, döntések meghozatalára tanítják. Ehhez magabiztos tudással rendelkező pedagógusokra is szükség van – tette hozzá Laufer Tamár, az Alba Innovár Digitális Élményközpont vezetője.

Szincsák Attila, a programban résztvevő Denso Gyártó Magyarország Kft. alelnöke arról beszélt, fontos lenne megteremteni azt a harmóniát, hogy a tanulás ne feladat, hanem élmény legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában