Frissen Fejérből

2021.11.10. 12:00

A rendszerváltás polgármestere Balsay István

Kedd este folytatódott a Fecsegő, avagy arcok, harcok, emberek, életutak című beszélgetőest-sorozat a Nyitrai úti Közösségi Házban. A vendég Balsay István korábbi polgármester, országgyűlési képviselő volt.

Borsányi Bea

Utolsó egyeztetés az est megkezdése előtt. Balra Silye Sándor, jobbra Balsay István

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezetének rendezésében zajló pódiumbeszélgetésre ezúttal is egy városunkban ismert „arcot” választottak vendégül, akit Silye Sándor kérdezett életének szolgálatáról, megélt és elszalasztott lehetőségeiről. A mintegy másfél óra alatt az érdeklődők sok részletet megismerhettek a rendszerváltás korának fehérvári polgármesteréről és családjának történetéről. Így például azt, hogy a Balsay magyarosított név, amelyet Blasek Aladár vett fel. A családi almanach 1680-ig nyúlik vissza, és kiderül belőle, hogy Luther Márton is a família tagjai közé tartozott.

Utolsó egyeztetés az est megkezdése előtt. Balra Silye Sándor, jobbra Balsay István
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A család férfiága generációkra visszamenőleg Selmecbányán, illetve Sopronban végzett kohász-, erdész- és bányamérnököket adott, míg a nők rendre pedagógusok voltak. Ez kijelölte Balsay István sorsát is, aki szintén Sopronban tanult. Később az erdőmérnöki diploma mellé az útépítőmérnöki diplomát is megszerezte.

A beszélgetés során szóba került a kosárlabda is, hiszen a politikus maga is kosarazott, és mindig is támogatta a fehérvári sportot. De természetesen terítékre került politikai pályafutása is, főként a rendszerváltás időszaka, illetve az azt követő évek, amikor polgármesterként, illetve a város országgyűlési képviselőjeként tevékenykedett. Az est folyamán számos történet, emlék hangzott el a 74 éves Balsay Istvántól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában