Frissen Fejérből

2021.11.15. 07:30

Az egész családnak kínáltak programokat a Terkán Lajos Csillagvizsgálóban

Első alkalommal szervezte meg a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ a Mars a tópartra! című programot, a családok legnagyobb örömére.

Palocsai Jenő

Boldog Ádám csillagász, exobolygó-kutató előadás közben

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A kulturális központ sikeresen pályázott a Nemzeti Kulturális Alap Ismeretterjesztő Kollégiumánál, és ezt a támogatást is felhasználva megszervezték az első ilyen programot, Mars a tópartra! címmel. A csillagászat tudományával megtöltött szombaton a családok érkezésére készültek a tóparton álló épületben. Rendkívül sok játékból, aktivitásból, foglalkozásból választhattak az érdeklődők, sőt ezek mellé még a húsz embert befogadni képes utazó planetáriumot is meghívták Budapestről.

Boldog Ádám csillagász, exobolygó-kutató előadás közben
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Szombaton óránként indítottak 20-25 fős csoportokat, akik mintegy 25 perces ismeretterjesztő filmet láthattak, és utána, akik akartak, felmehettek a Terkán Lajos csillagvizsgálóba is, megcsodálni a nagy távcsövet. Délután neves szakemberek tartottak előadásokat például a Marsról, a Földön kívüli életről, este vezetett csoportfoglalkozások voltak a csillagvizsgálóban. Az időjárás nem volt túl kegyes a résztvevőkhöz, ám ezzel kapcsolatban Sári Máté rendezvényszervező azt mondta: – Ez a kutatási terület nemcsak az ég kémleléséből áll, így számtalan eszközt is meg tudtunk mutatni a hozzánk érkezőknek. Ebben nagy segítségemre volt Hudoba György, a csillagvizsgáló vezetője és Trupka Zoltán hobbicsillagász is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában