Frissen Fejérből

2021.11.29. 07:45

A 100 éves Teri néni gyújtotta meg az adventi koszorú első gyertyáját Nagylókon!

Az adventi koszorú első gyertyáját a 100. életévét töltő Nagy Sándorné született Virág Terézia gyújtotta meg vasárnap késő délután Nagylókon, a közösségi házban.

V. Varga József

Gyertyagyújtás – Teri néni (b) és lánya, Márta

Forrás: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

 – Köszönjük, hogy a falu adventi koszorúján a hit és a szeretet lángját a száz év szunnyadó szikrájával meggyújtotta! Kívánunk jó egészséget, áldott karácsonyt és boldog új esztendőt szerető családjával és közösségünk körében! – fogalmazta meg Bakonyi József, a Faluvédő-egyesület elnöke, és egy mézeskalácsból formált és cukormázzal díszített adventi koszorúval is meglepte a település legidősebb polgárát.

Teri nénit Budapesten élő lánya, Márta és a községben élő menye, Erzsébet kísérte el a jeles alkalomra. A 100 éves szépkorú Nagylókon Erzsébetékkel tölti mindennapjait. Világéletében dolgos asszony volt, annak idején a termelőszövetkezetben a földeken dolgozott, majd utolsó éveiben a tsz-irodán takarított.

A vasárnapi kora estén Berki Lilla népdalénekes és Varró János népzenész szolgált meghitt ünnepi műsorral. Adventi és karácsonyi népi énekek, népdalok hangzottak el citera-, koboz-, fujara- és tekerőlant-kísérettel.  

Berki Lilla népdalénekes és Varró János népzenész szolgált meghitt ünnepi műsorral 

Forrás: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

A jótékonysági adventi vásárokon helyi lakosok kínálták, kínálják portékáikat, a vásár bevételét a nagylóki gyerekek javára ajánlották fel a szervezők, a Nagylóki Faluvédő, Falufejlesztő és Hagyományőrző Egyesület és a Nagylóki Gyermekekért Alapítvány. 

Amint a könyvtárostól, Nagy Zoltánné Katalintól megtudtuk: az adventi vasárnapokon gyertyagyújtással egybekötött produkciókat terveznek (a második alkalmon az óvodások adnak műsort és Dobai Teréz mond verset, a harmadik advent házigazdái az iskolások és a nagylóki népdalosok lesznek, a negyedik vasárnapon Váraljainé Melis Orsolya szolgál gyermekműsorral). És persze a szíves vendéglátás sem marad el! 

Közben, december 6-án az aprónép a Mikulással találkozik a közösségi házban, a szervezői feladatokat a szülői munkaközösség látja el. 

A közösségi ház és könyvtár Élő adventi kalendárium játékot is hirdetett, amely a Világító adventi ablakok kezdeményezéshez kapcsolódik. A faluban 24 család vállalta, hogy a december 1. és 24. közötti időszakban feldíszít portájukon egy-egy ablakot. A falubeliek feladata az lesz, hogy – némi segítséggel – naponta megtalálják az aktuális ablakot, és annak fotóját feltöltsék az erre az alkalomra létesített facebook-csoportba. Szenteste napján mind a 24 ablak egyszerre világít majd!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában