közlekedés

2021.10.29. 21:30

Változásokra kell számítani a vonatok és buszok menetrendjénél a hosszú hétvégén

A november 1-jei Mindenszentek ünnepéhez közeledve az átlagos hétvéginél nagyobb forgalom várható, ezért a MÁV és a Volánbusz arra kéri utasait, hogy időben tervezzék meg utazásukat, és indulás előtt tájékozódjanak menetrendváltozásról.

mavcsoport.hu

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Érdemes a menetjegyek megvásárlásáról is időben gondoskodni, biztosítva a helyet az utazásra. A pénztárak előtti sorban állás elkerülése érdekében a menetjegy elővételben, online és mobilon is kényelmesen megváltható. A MÁV-Volán-csoporthoz tartozó közlekedési társaságok – MÁV-START, Volánbusz, MÁV-HÉV – a mindenszentek ünnepéhez igazították a járatok közlekedési rendjét- tette közzé a MÁV az oldalán.

A MÁV-START vonatai október 31-én vasárnap az ünnepnapi, november elsején a vasárnapi, 2-án már a munkanapi menetrend szerint közlekednek.

Várhatóan sokan kelnek útra vonattal is, ezért érdemes elővételben megváltani a menetjegyeket. Vasúti jegyváltáshoz az utasok 5 százalékos kedvezménnyel használhatják az automatákat, és 10 százalékos kedvezménnyel vehetik igénybe az online jegyvásárlást a megújult Elvirán vagy a MÁV applikációban is. Az önkiszolgáló csatornákon történő jegyvásárlás nem jár személyes érintkezéssel, az ilyen módon történő jegyvásárlással az utasok csökkenthetik a fertőzés kockázatát is. A megújult Elvirán már figyelhető az adott vonat ülőhely-foglaltsága a helyjegy eladások alapján, így az utasok választhatnak elegendő kapacitással közlekedő (InterCity, railjet) vonatokat.

A kiemelt, frekventált vonalakon a csúcsidőszakokban közlekedő InterCity vonatokhoz – a lehetőségekhez képest – több kocsit kapcsolnak a helyjegy-fogyásától függően. Péntektől hétfőig 1-4 többlet kocsival közlekednek az InterCity vonatok a Budapest–Miskolc–Nyíregyháza–Debrecen–Budapest útvonalon, a Budapest–Debrecen–Nyíregyháza, a Budapest–Szolnok–Békéscsaba, a Budapest–Pécs vonalon, továbbá a dél-balatoni vonalon a nagykanizsai és keszthelyi, a Budapest–Győr–Sopron, illetve Szombathely közötti IC-k, valamint a Göcsej és Bakony InterCity-k Zalaegerszeg és Szombathely felé. Pécsről a Szombathelyre 14:17-kor induló Pannónia InterRégió vonat két motorvonat-egységgel közlekedik.

November 1-jén a felsoroltakon kívül a Sátoraljaújhelyről Budapestre, a Keleti pályaudvarra 16:04-kor induló Zemplén IC, továbbá a Déli pályaudvarról Tapolcára 9:05-kor és a Tapolcáról a Déli pályaudvarra 15:34-kor induló sebesvonat közlekedik majd több kocsival a szokásosnál.

A gyermekek, családosok, tanulók, diák- és felnőtt csoportok, nyugdíjasok is élhetnek a szokásos kedvezményrendszerrel. A már nem tanuló 26 éven aluliak a 33 százalékos hétvégi kedvezményt október 29-én 10 órától november 1-jén éjfélig vehetik igénybe.

A Volánbusz helyi és helyközi autóbuszainak közlekedési rendje is változik

  • október 29., péntek tanítási szünetes munkanap, a hét utolsó munkanapja,
  • október 30., szombat szabadnap, a nyári időszámítás utolsó napja,
  • október 31., vasárnap munkaszüneti nap, a téli időszámítás első napja,
  • november 1., hétfő munkaszüneti nap, a hét első tanítási és munkanapját megelőző nap
  • november 2., kedd a hét első tanítási és munkanapja
  • november 3., szerda tanítási nap, munkanapi rend alapján közlekednek a buszok.
  • Egyes településeken mindenszentek ünnepe és a halottak napi megemlékezés időszakában plusz járatok közlekednek a temetők jobb elérése érdekében. További részletek a Volánbusz oldalán.

    A november 1-jei Mindenszentek ünnepéhez közeledve az átlagos hétvéginél nagyobb forgalom várható, ezért a Volánbusz is arra kéri utasait, hogy időben tervezzék meg utazásukat, és indulás előtt tájékozódjanak a társaság honlapján: www.menetrendek.hu oldalon, valamint érdemes a menetjegyek megvásárlásáról is időben gondoskodni, biztosítva a helyet az utazásra. A pénztárak előtti sorban állás elkerülése érdekében a menetjegy elővételben, online és mobilon is kényelmesen megváltható.

    Vasárnap hajnalban óraigazítás a vasútnál és a Volánbusznál

    Október 31-én kezdődik a téli időszámítás, vasárnap három órakor az órákat hajnali kettőre állítják vissza. Az óraigazítás néhány belföldi és nemzetközi vonatot érint, a menetrendet azonban emiatt nem kellett módosítani.

    A belföldi járatok közül a Nyugati pályaudvarról 0:52-kor és 1:52-kor Szobra, valamint a 0:43-kor és 1:43-kor Szolnokra induló vonat a nyári időszámítás szerint közlekedik a teljes útvonalon. Már a téli időszámítás szerint indul vonat a Nyugati pályaudvarról Esztergomba 2:25-kor, Szolnokra 2:38-kor, Szobra 2:52-kor, a Nyugatiba Debrecenből 2:31-kor és Lajosmizséről 2:45-kor, a Keleti pályaudvarra Kelebiáról 2:09-kor és Szolnokról 2:58-kor, Debrecenből Nagykerekire pedig 2:20-kor.

    A nemzetközi forgalomban a Lőkösházáról hajnali két órakor induló, Budapesten át Bécsig közlekedő 346-os számú Dacia nemzetközi gyorsvonat Lőkösházáról a téli időszámítás szerinti 2 órakor indul el. A 347-es számú Dacia nemzetközi gyorsvonat a Keleti pályaudvarról október 30-án 23:10-kor indul Bukarestbe, Lőkösházáig nyári időszámítás szerint közlekedik, majd onnét a téli időszámítás szerint 2:39-kor folytatja útját.

    Néhány nemzetközi vonatot a külföldi vasútvonalakon ér az óraátállítás. Ezek a 407-es Corona InterCity (Brassó–Budapest-Keleti), a 406-os számú Corona IC (Budapest–Brassó), a 473-as Ister IC (Budapest-Keleti–Bukarest), a 472-es számú Ister IC (Bukarest–Budapest), a 78-as számú Munténia (Bukarest–Budapest-Keleti), a 79-es számú Munténia (Budapesti–Bukarest), a 462-es számú Kálmán Imre EN (Budapest-Keleti–München), a 463-as számú Kálmán Imre EN (München–Budapest), a 466-os számú Wiener-Walzer EN (Budapest-Keleti–Zürich), a 467-es Wiener Walzer EN (Zürich–Budapest), a 476-os és a 477-es számú Metropol EN vonat berlini és varsói vonatrészt továbbító vonatok, továbbá a Kijev és Bécs, illetve Bécs és Kijev viszonylatú közvetlen hálókocsikat továbbító vonatok.

    A Volánbusznál október 31-én, vasárnap hajnalban a nyári időszámítás szerint indul a Budapestről 2:15-kor Érd irányába közlekedő 720-as és az Érdről 2:40-kor a Bem tér felé induló 735-ös autóbusz.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában